Grad svjetlosti je spreman za veliko takmičenje kakve su Olimpijske igre

Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Francuskoj, nema dilemu da će Igre biti pravi spektakl

22271 pregleda 45 reakcija 10 komentar(a)
Pogled sa Sene ka Ajfelovom tornju, Foto: Reuters
Pogled sa Sene ka Ajfelovom tornju, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Sve je spremno za otvaranje Olimpijskih igara koje je večeras od 19.30 časova, očekuje se da bude spektakularno, a od sinoć je u Parizu dolaskom atletičara Darka Pešića kompletirana lista crnogorskih sportista na Igrama.

Biće ih ukupno 19, pored 13 vaterpolista i Pešića učestvovaće i bokserka Bojana Gojković, teniserka Danka Kovinić, jedriličar Milivoj Dukić, te plivači Jovana Kuljača i Miloš Milenković.

Igre su već počele, prije svega fudbalskim i turnirom u ženskom rukometu, ali za crnogorske navijače ono pravo tek slijedi - u ring ulazi Bojana Gojković, koja nije imala sreće u žrijebu jer će se sjutra u prvoj rundi boriti sa Hsiao-Ven Huang od koje je nedavno izgubila u direktnom duelu za plasman na Olimpijske igre prije nego je dobila specijalnu pozivnicu. Bojana i otvara olimpijski turnir u boksu (subota od 15.30).

U nedjelju će na teren Danka Kovinić, koju čeka okršaj sa Grkinjom Marijom Sakari, a to je dan i kada će se u Parizu predstaviti vaterpolisti - igraće sa Hrvatskom.

A šta može da se očekuje u Gradu svjetlosti pokušao je približi ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević koji nema dilemu da je Pariz spreman za ovako veliki događaj.

Biće spektakl u Parizu: Ivan Ivanišević
Biće spektakl u Parizu: Ivan Ivaniševićfoto: Gov.me

- Francuska je pokazala izuzetnu posvećenost i profesionalizam u pripremama za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. godine. Kao ambasador Crne Gore, imam čast da svjedočim brojnim aktivnostima i posvećenom radu svih institucija uključenih u organizaciju globalnog događaja i kako se o svakom detalju brine sa izuzetnom pažnjom. Grad Pariz je izvršio mnoge infrastrukturne promjene i investicije kako bi osigurao da sve bude spremno za dolazak sportista i posjetilaca iz cijelog svijeta. Uvjeren sam da će Francuska uspješno ispuniti sva očekivanja i pružiti nezaboravno iskustvo - rekao je Ivanišević za “Vijesti”.

Dakle, organizacija bi trebalo da bude perfektna?

- Od početka mandata pomno pratimo sve faze priprema. U kontaktu sa organizatorima i lokalnim vlastima imali smo priliku da se uvjerimo da su svi aspekti OI dobro pokriveni. Naravno, svaki veliki događaj nosi sa sobom izazove, ali do sada su svi problemi rješavani efikasno i pravovremeno. Francuska vlada i organizacioni odbor ulažu maksimalne napore da osiguraju savršene uslove za sve učesnike i posjetioce - kazao je Ivanišević.

Šta očekujete od crnogorskih sportista, hoćete li biti na tribinama?

- Naši sportisti su neprocjenjivo blago Crne Gore i siguran sam da će dati sve od sebe da dostojno predstavljaju našu zemlju. Očekujem da će, uz visoko izdignutu crnogorsku zastavu, pjevati himnu s ponosom u srcu na svaki pedalj naše domovine, dok čvrsto vjerujem da im za sportski teren sigurno neće faliti motiva. Konačno, u zavisnosti od obaveza i ograničenja koje nosi diplomatija, planiram da prisustvujem takmičenjima i bodrim naše sportiste sa tribina kad god se ukaže prilika. Važno je da osjete podršku i ljubav svojih sunarodnika, ali i zahvalnost za svaki njihov napor - poručio je Ivanišević.

Šta biste savjetovali našim građanima, na šta posebno da obrate pažnju tokom boravka u Parizu?

- Da se unaprijed informišu o saobraćajnim i sigurnosnim mjerama. Pariz je i inače veoma posjećen u ovom periodu godine, a naročito se preporučuje korišćenje javnog prevoza, što bi uz planiranje putovanje unaprijed moglo da sačuva vrijeme i otkloni stres. Savjetujem, takođe, da budu oprezni sa svojim ličnim stvarima u gužvama, iako je angažovan rekordan broj pripadnika bezbjednosnih službi, posvećenih prevenciji svih vidova opasnosti. Ministarstvo vanjskih poslova je dalo detaljnije smjernice, pa predlažem da se građani koji namjeravaju da krenu ka Parizu informišu na sajtu Ministarstva. Svakako, najvažnije je da naši građani uživaju u sportskom duhu i jedinstvenoj atmosferi koju će Igre donijeti u ovaj predivni grad - zaključio je Ivanišević.

Ovo crnogorski građani treba da znaju ako žele da krenu u Pariz

edfrf
foto: Reuters

Na sajtu Ministarstva vanjskih poslova građani mogu da se informišu šta je najvažnije i šta treba ili moraju da znaju pred dolazak u Pariz tokom Olimpijskih igara.

“Čuvajte svoje lične stvari tokom boravka u Francuskoj. U slučaju da izgubite pasoš, potrebno je odmah prijaviti gubitak dokumenata u najbližu stanicu policije, a nakon toga obratite se za pomoć Ambasadi Crne Gore u Parizu putem telefona +33 1 53 63 80 30 i/ili mejla france@mfa.gov.me”, stoji na sajtu.

Dodaje se:

“Obavezno je da prije putovanja obezbijedite polisu putnog i zdravstvenog osiguranja. Za najnovije informacije o Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama dok ste u Francuskoj posjetite zvaničnu web stranicu Paris 2024.

Kada su u pitanju ulaznice, na sajtu se napominje:

“Detaljne informacije o ulaznicama za Olimpijske i Paraolimpijske igre dostupne su na engleskom jeziku na službenoj web stranici za prodaju karata. Paris 2024 Tickets. Savjetujemo da ulaznice kupujete samo kod ovlašćenih prodavaca”, navodi se u objavi.

Bonus video: