Neka Igre počnu: Upaljen olimpijski plamen u Parizu

Plamen su upalili legendarna atletičarka Mari-Žoze Perek i džudo as Tedi Riner

8526 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nešto više od pola sata prije ponoći konačno je upaljen olimpijski plamen - Igre su svečano otvorene nakon ceremonije na rijeci Seni koju je ispratila kiša, ali koja nije pokvarila planove organizatoru.

Plamen su upalili legendarna atletičarka Mari-Žoze Perek i džudo as Tedi Riner.

Dio spektakla su bili i crnogorski sportisti, njih 19 (našu zastavu su nosili teniserka Danka Kovinić i jedriličar Milivoj Dukić), koji su Senom na brodu plovili oko 21.15 časova.

Ceremonija koja je po jakoj kiši obilovala umjetničkim dijelom, muzikom i plesom trajala je četiri sata na Seni i to je prvi put da je ceremonija otvaranja Igara održana van stadiona.

Ceremonija je počela unaprijed snimljenim videom u kojem je učestvovao čuveni francuski fudbaler Zinedin Zidan koji je nosio olimpijsku baklju po gradu i predao je grupi djece u metrou.

Defile sportista je prekidan umjetničkim i plesnim programom, među kojima je 80 plesača obučenih u roze kostime prikazalo kan-kan ples iz Mulen ruža.

Dok je program trajao misteriozni nosilac baklje je za to vrijeme obišao Notr Dam, a zatim nosio baklju kroz muzej Luvr, gdje je vidio da je ukradena čuvena slika Mona Liza.

"Ovo je grad ljubavi, a narednih 16 dana - ovo je vaš grad", rekao je sportistima predsjednik Organizacionog komiteta Toni Estange.

Bonus video: