Romantika na Seni

Svečano otvorene Olimpijske igre u Parizu - kiša možda jeste učinila da utisak ne bude potpun, ali nije pokvarila spektakl u kojem su učestvovali i crnogorskisportisti

20605 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Kišni 26. jul, 21.15 časova i crnogorski sportisti, njih ukupno 19, na brodiću “paradiraju” Senom - slika je koja je dala još jedan pečat olimpijskoj istoriji naše države, koja traje već 18 godina.

I Pariz je tako upoznao našu državu i njenu zastavu, visoko su je i ponosno držali teniserka Danka Kovinić i jedriličar Milivoj Dukić, nakon debija u Pekingu 2008, pa Londona 2012, Rio de Žaneira 2016. i Tokija prije tri godine.

Bilo je sigurno spektakularnijih, vjerovatno i bolje osmišljenih ceremonija otvaranja Igara nego što je to viđeno sinoć u Gradu svjetlosti, ali i da je sve to bilo na većem nivou - da li bi bilo dovoljno dok sipa kiša pred sam kraj sedmog mjeseca, u jeku ljeta? Ovako su sportisti, novinari, i desetine hiljada ljubitelja sporta uz rijeku u jednom trenutku “navijali” za to da ceremonija traje što kraće umjesto da uživaju u spektaklu.

Crnogorski olimpijci
foto: Reuters

Mada, najavljivane su padavine danima unazad, pa su možda cijelom događaju dale i romantičniju notu. Ovo su prve Igre u istoriji da je ceremonija odvojena od stadiona i Pariz je uspio - pamtiće se.

Kiša i tek nešto više od 20 stepeni Celzijusa donekle jesu uticali na kompletan utisak koji, ipak, nije nikom poremetio energiju pred učešće naših sportista od kojih će prva na borilište bokserka Bojana Gojković koju danas od 15.30 sati čeka debi na Olimpijskim igrama.

Igre mogu zvanično da počnu, ceremonija otvaranja je nešto o čemu će se pričati narednih dva ili tri dana, a onda će da se čeka do prve naredne - ona je 2028. na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gdje se već sada najavljuje “istorija”.

Rafael Nadal
foto: Reuters

Pariz je ponudio nešto što do sada nije moglo da se vidi. Parada brodova sa oko 10 i po hiljada sportista je krenula ispod mosta Osterlic, a Senom je plovila oko šest kilometara. Prolazila je ispod čuvenih mostova, mogli su da se vide Katedrala Notr-Dam i Luvr, a kraj parade je označen onog momenta kada su sportisti stigli do Trokadera koji se nalazi preko puta Ajfelovog tornja.

Tu je održan i oficijelni dio, onda i paljenje olimpijskog plamena. Sve je trajalo do dugo u noć...

Mislio je organizator, naravno, i na sve one koji su sinoć bili u Parizu, a nisu mogli da prisustvuju ceremoniji otvaranja, pa je širom grada postavljeno oko 100 velikih ekrana na kojima je mogao da se gleda direktan prenos.

Lebron Džejms
foto: Reuters

Program je trajao praktično cijeli dan, a najbrojnija delegacija u Parizu, delegacija Sjedinjenih Američkih Država koja broji 593 sportista i sportistkinja, isplovila je nešto prije 22 sata - zastavu su nosili legendarni košarkaš Lebron Džejms i mlada teniserka Koko Gof.

Bonus video: