Pojedini ruski novinari u Parizu ostali bez akreditacija

Međunarodni olimpijski komitet nije reagovao na tu odluku, a kako javlja TASS jedan od novinara Artjom Kuznjecov, koji sedmi put prati OI

5521 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Centra za akreditaciju novinara u Parizu, Foto: Reuters
Detalj iz Centra za akreditaciju novinara u Parizu, Foto: Reuters

Ruska novinska agencija TASS prenijela je danas da je francuski Organizacioni komitet Olimpijskih igara (OI) u Parizu povukao akreditaciju četvorici njenih novinara koji su već prisustvovali nekim sportskim događajima.

To povlačenje akreditacije je "potpuno neočekivano", ocijenila je agencija TASS, precizirajući da su novinari prisustvovali ceremoniji otvaranja i na nekoliko događaja.

"Organizacioni komitet citirao je odluku francuskih vlasti, ali nije naveo konkretne pritužbe i razloge za takvu odluku", dodao je TASS.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije reagovao na tu odluku.

Jedan od novinara Artjom Kuznjecov, sedmi put prati OI, dodao je TASS.

"Francuski Organizacioni komitet OI je rekao da je to odluka francuskih vlasti", rekao je za Frans pres jedan od novinara koji je izgubio akreditaciju, a koji je želio da ostane anoniman.

Samo 15 ruskih sportista je akreditovano za takmičenje na OI sa neutralnim statusom, pošto je većina sportskih federacija zabranila Rusima takmičenje zbog rata u Ukrajini.

Rusija je kritikovala ceremoniju otvaranja Igara, koju je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala kao "ogroman neuspjeh".

Ona je rekla da su "poštovanje prava novinara i sloboda izražavanja samo prazne riječi" francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Bonus video: