Vatikan "utučen" ceremonijom otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Organizatori OI rekli su da je scena inspirisana slikom koja evocira banket grčkog boga Dionisa iz muzeja u Dižonu, ali to nije ućutkalo kritičare, posebno tradicionaliste i krajnje desničare

4940 pregleda 5 komentar(a)
Sa otvaranja Igara, Foto: Reuters
Sa otvaranja Igara, Foto: Reuters

Vatikan je u saopštenju na francuskom jeziku izrazio "utučenost" zbog određenih scena na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

"Sveta stolica može samo da se pridruži glasovima koji su posljednjih dana osudili uvredu koja je nanijeta mnogim hrišćanima i vjernicima drugih religija", navodi se u saopštenju.

Scena sa ceremonije otvaranja OI na kojoj su transvestiti oko stola, a koja podsjeća na sliku Leonarda da Vinčija "Tajna večera", odnosno na posljednju večeru Isusa Hrista sa apostolima, izazvala je negodovanje konzervativnih krugova i ekstremne desnice u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, a kritike je iznio i kandidat republikanca za predsjedničke izbore u SAD Donald Tramp.

Organizatori OI rekli su da je scena inspirisana slikom koja evocira banket grčkog boga Dionisa iz muzeja u Dižonu, ali to nije ućutkalo kritičare, posebno tradicionaliste i krajnje desničare.

"U prestižnom događaju, kada se cijeli svijet okuplja oko zajedničkih vrijednosti, ne bi trebalo da bude aluzija koje ismijavaju vjerska ubjeđenja mnogih ljudi. Sloboda izražavanja, koja se očigledno ne dovodi u pitanje, nalazi svoju granicu u poštovanju drugih", navodi se u saopštenju.

Umjetnički direktor ceremonije francuski reditelj Toma Žoli, rekao je da je želio da "pošalje poruku ljubavi, poruku inkluzije".

Organizacioni komitet OI saopštio je da nije bilo namjere da se bilo ko uvrijedi.

Bonus video: