Ja sam žena

Iman Helif, bokserka iz Alžira, tokom Igara "obilježena" kao muškarac, iako je rođena kao djevojčica, iako nije transrodna osoba, niti je zvanično dokazano da ima XY hromozom

22309 pregleda 508 reakcija 11 komentar(a)
Iman Helif tokom Igara u Parizu, Foto: Reuters
Iman Helif tokom Igara u Parizu, Foto: Reuters

Ruralni dio Alžira, početak novog milenijuma - djevojčica Iman Helif prodaje staro željezo kako bi kupila autobusku kartu do susjednog sela, gdje je čekala njena najveća ljubav boks i teški treninzi kako bi jednog dana ostvarila san.

U tim godinama njen otac je bio protiv boksa, smatrao je da to nije baš idealan sport za djevojčice, Ipak, njegova kćerka je slijedila svoje snove...

Skoro dvije decenije kasnije Iman je uspjela, postala je prva žena koja je alžirskom boksu donijela olimpijsku medalju, ali upravo to "žena" izazvalo je mnogo kontroverzi - toliko da su čak i konzervativci poput Donalda Trampa ili italijanske premijerke Đorđe Meloni "potrčali" da kritikuju njen nastup u Parizu.

"Lavinu" je pokrenula Italijanka Anđela Karini tokom olimpijskog turnira kada je borbu protiv Helif predala u 46. sekundi, da bi, kako je rekla, "zaštitila sopstveni život".

Dan kasnije uputila je izvinjenje protivnici, ali već je bilo kasno, Helif je bila "obilježena" kao muškarac - čak i prije Olimpijskih igara.

Tokom Svjetskog prvenstva 2023. Iman je bila diskvalifikovana pošto nije prošla nedefinisani i netransparentni test za takmičenje u ženskoj kategoriji koji je organizovala Međunarodna bokserska asocijacija (IBA), organizacija koja je u međuvremenu zabranjena.

Nije transrodna osoba

U moru dezinformacija koje su krenule nakon borbe sa Karini posebno je upečatljiva bila ona da je Iman Helif transrodna osoba, odnosno da je rođena kao muško i da je kasnije promijenila pol.

Njenog oca u skormnoj kući od blokova na sjeveru Alžira posjetio je Rojters, a tom prilikom on je pokazao zvaničan dokument na kojem je prikazan datum rođenja njegove kćerke.

"Ovo je zvanični dokument iz 1999. Iman Helif, žensko. Ovdje to piše, možete da pročitate, ovaj dokument ne laže", rekao je njen otac i pokazao fotografiju Iman kada je bila djevojčica.

Iman Helif
foto: Reuters

Oko pomenutih dezinformacija reagovao je i Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

"Rođena je kao žena, registrovana je kao žena, živjela je kao žena, boksuje kao žena i ima ženski pasoš. Ovdje nije riječ o transrodnosti. Došlo je do zabune da se muškarac bori sa ženom, jednostavno to nije slučaj", rekao je Mark Adams, portparol MOK-a, a prenosi BBC.

Nije dokazano da ima XY hromozom

Iman je rođena kao žensko, ali navodno sa XY hromozomom, koji je tipičan za muškarce.

Riječ je o rijetkom genetskom stanju, gdje osoba ima i X i Y hromozom, što je tipično za muškarce, a izgleda kao žensko i te osobe imaju normalne ženske reproduktivne organe.

Iako nikada nije dokazano ni da Iman ima XY hromozon, niti je objavljena zvanična medicinska dijagnoza, upravo to je bio razlog da je IBA diskvalifikuje iako se prije toga takmičila bez problema (čak i na OI u Tokiju), imala i dosta poraza.... A, zanimljivo diskvalifikovana je kada je pobijedila rusku bokserku Azaliju Aminevu 2023.

IBA je tada kontrolisao Umar Kremlev, Rus koji je doveo Gazprom kao generalnog sponzora i prebacio operacije asocijacije u Rusiju, podsjeća Glas Amerike.

Italijanski profesor: Ona je žena

Kako je cijela priča krenula kada je italijanska bokserka napustila borbu, "Gazeta delo Sport" je odlučila da čuje i naučnu stranu, pa je za ovaj čuveni list sa Apenina govorio Đanluka Ajmareti , predsjednik Italijanskog društva za endokrinologiju.

"Iman nije transrodna sportistkinja, rođena je kao žena", naglasio je Ajmereti i dodao.

"S obzirom na to da nismo upoznati sa njenom medicinskom dokumentacijom, moguće da je rođena sa urođenom bolešću koja je uzrokovala poremećaj".

Iman Helif
foto: Reuters

Profesor sa Univerziteta Pijemont u jedno je siguran.

"Kontroverze su nastale isključivo na ideološkoj osnovi, ali ne vjerujem da je MOK razmišljao po toj osnovi - procijenio da je sportistkinja podobna da se takmiči, a ja kao ljekar prihvatam njegovu odluku", naglasio je Ajmereti.

Sa mnogo osuda Iman je nastavila svoj put u Parizu, zasada je obezbijedila najmanje bronzanu medalju, a zanimljiva je njena izjava pred put na Olimpijske igre.

"Ako pobijedim, roditelji mogu da vide koliko daleko njihova djeca mogu da stignu. Posebno želim da inspirišem djevojčice i djecu u nepovoljnom položaju u Alžiru", rekla je Iman, a prenio je BBC.

Nakon posljednje borbe dok je prolazila novinarskom miks zonom ogrnuta zastavom svoje zemlje i na ivici suza je kratko poručila.

"Ja sam žena".

Bonus video: