Srbija želi još jedan dvoboj sa drim timom

Rasplet na košarkaškom olimpijskom turniru - kreću četvrtfinalni mečevi u Parizu, nakon što je grupna faza odigrana na stadionu “Pjer Moro” u Lilu. Srbija se sastaje sa Australijom i ako slavi izvjesno je da je u polufinalu čeka novi duel sa Amerikancima

8519 pregleda 9 komentar(a)
Čeka se novi duel Nikole Jokića i Nikole Milutinova sa Entonijem Dejvisom, Foto: Reuters
Čeka se novi duel Nikole Jokića i Nikole Milutinova sa Entonijem Dejvisom, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ponedjeljak, 5. avgust - na Olimpijskim igrama je to bio dan kada su Pariz napustili najbolji teniseri, nakon istorijskog zlata Novaka Đokovića, ali i dan kada su u Grad svjetlosti stigle muške košarkaške reprezentacije. Vrijeme je za završnicu olimpijskog turnira, a četvrtfinalni dueli se igraju danas.

Program u “Akor areni” (poznatijoj kao dvorana Bersi) otvaraju Njemačka i Grčka od 11 časova, a Njemcima kao aktuelnim prvacima svijeta i pripada uloga favorita pošto su grupu riješili sa sve tri pobjede.

Bio je tim Gordona Herberta bolji od Japana, Brazila i domaćina Francuske - sve rivale je pobjeđivao dvocifrenom razlikom.

- Presrećni smo kako smo izgledali u grupi, ali sada kao da počinje novi turnir. Četvrtfinale je često najteža utakmica na turniru i moramo da budemo svjesni da sve što smo uradili do sada može lako da nestane - rekao je Herbert.

Denis Šruder je lider Njemačke, tu su i braća Franc i Moric Vagner, Danijel Tajs...

- Došli smo da osvojimo medalju. Napravili smo prvi korak, ali smo i dalje daleko od cilja - istakao je Šruder.

Grci su do nokaut faze stigli na mala vrata, sa pobjedom nad Australijom u posljednjem kolu. Prije toga su gubili od Španije i Kanade.

- Pokazali smo da napredujemo kako turnir odmiče i vjerujem da će tako biti i u četvrtfinalu. Ko je favorit? Ovo su najteže utakmice na turniru - vode vas ka medalji ili ostajete bez ičega. Koja ekipa bude mentalno spremnija za veliku borbu - bliža je polufinalu - kaže legendarni Vasilis Spanulis, selektor Helena.

Pobjednik ovog četvrtfinalnog para će se u polufinalu sastati sa boljim iz duela Francuske i Kanade (18 sati). “Trikolori” do sada nisu ostavili poseban utisak, Kanada je vrhunski tim prepun igrača iz NBA lige...

FURNIJE: POSVEĆENI SMO ODBRANI VIŠE NEGO ŠTO BI TREBALO

A da ni atmosfera nije dovoljno dobra u timu Vensana Kolea govori i izjava Evana Furnijera, koji je kritikovao način igre Francuza.

- Sada je vrijeme kada je napad taj koji dobija utakmice. Odbrana, naravno, treba da se igra, ali mislim da smo joj posvećeni više nego što bi trebalo. Jer, na kraju morate da date koš - istakao je Furnije.

Francuskoj fali kvalitetan plejmejker, vidjelo se to i u pripremnom periodu, a čini se da Kanada ima sve - predvođena asom Oklahome Šejom Gildžs-Aleksanderom.

- Protiv domaćina vam uvijek treba nešto više na najvećim takmičenjima, ali znamo da je kvalitet na našoj strani - poruka je Dilona Bruksa.

PEŠIĆ: ODBRANA RUŠI AUSTRALIJU

Polufinale koje bi željeli da vide mnogi u Parizu je okršaj Sjedinjenih Američkih Država i Srbije. Do njega će doći ako izabranici Svetislava Pešića pobijede Australiju (14.30), a “jenkiji” opravdaju ulogu apsolutnog favorita protiv Brazila (21.30). Srbija i SAD su se već sastale u grupi i tada dileme nije bilo - plus 26 za jedan od najjačih sastava koje je Amerika ikada imala na Igrama.

- Da bismo dobili Australiju treba da preuzmemo recept Grčke - to je tim protiv kojeg je odbrana presudna, jer ne smijete da mu dozvolite da se rastrči i da ima svoj ritam - jasan je Pešić.

Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i ostali mogu da igraju sa “kengurima”, to je definitivno.

- Ako budemo strpljivi u napadu i dobri i timski i pojedinačno u odbrani - to nas vodi do trijumfa - dodao je Pešić.

Amerikanci su u sve tri pobjede u grupi dali preko 100 poena, primali su 84, 86 i 83, a protiv Brazilaca se očekuje još jedna rutinska partija Lebrona Džejmsa, Kevina Djurenta, Stefa Karija... I da to bude priprema za ono pravo, jer su SAD došle po zlato, i ništa drugo ih ne zanima.

- Protivnike kao što je Brazil, koji su skroz atipični, ne smijete da potcijenite. Siguran sam da moji igrači to neće dozvoliti - rekao je selektor Stiv Ker, čija selekcija želi da naciji donese 17. olimpijsko zlato i peto u nizu.

Bonus video: