Ludnica u Lilu i epska pobjeda Njemačke - Francuska bez medalje sa Igara i tužan oproštaj velikog Karabatića

Meč za sva vremena u četvrtfinalu Olimpijskih igara

14753 pregleda 0 komentar(a)
Velikan se oprostio od reprezentacije bez medalje: Nikola Karabatić nakon meča u Lilu, Foto: Reuters
Velikan se oprostio od reprezentacije bez medalje: Nikola Karabatić nakon meča u Lilu, Foto: Reuters

Možda je minus šest na startu drugog poluvremena, a potom i gol zaostatka i lopta za protivnika na šest sekundi prije kraja utakmice nemoguća misija za mnoge reprezentacije, ali nije i za Njemačku...

Zašto su rukomet i sport posebni pokazali su danas momci Alfreda Gislasona - o tome šta su sve preživjeli i kako su na kraju nakon 70 minuta eliminisali moćnog domaćina Francusku sa Olimpijskih igara jednog dana bi mogao da se snima film.

Njemačka je u polufinalu, golom momka rođenog u Letoniji Renarsa Uščinsa na pet sekundi prije kraja produžetaka savladala je Francusku (35:34) - evropskog prvaka, svjetskog viceprvaka i reprezentaciju koja je branila zlato iz Tokija.

Ujedno bio je to trenutak koji je označio kraj velike karijere jednog od najvećih svih vremena - simbol Francuske i rukometa Nikola Karabatić odigrao je posljednji meč za reprezentaciju.

A, dugo se činilo da će sjajna publika na fudbalskom stadionu "Pjer Moroa" u Lilu uživati u fešti svojih momaka, pošto su "eksperti" serijom 3:0 na početku drugog poluvremena otišli na 20:14...

Da njemački sportisti nikad ne odustaju pokazao je i ovaj meč za pamćenje, iako su ispred sebe imali zid koji je napravio golman domaćina Vensan Žerar (upisao 24 odbrane) nekako su uspjeli polako da istope veliku prednost i u uđu u dramatičnu završnicu.

I tamo su bili praktično nokautirani kada je Dika Mem na 55 sekudni do kraja pogodio za 29:27.

Njemačka je u dugom napadu i nakon sedmerca Uščinsa uspjela da smanji na na minus jedan, a semafor u Lilu je nakon (nerazumljivog) tajm-auta Gijoma Žila pokazao je da je ostalo još samo šest sekundi do kraja...

Mogao je Mem da radi sa loptom što je htio, trebalo je samo da istekne vrijeme, ali nekako zbunjen odbranom Njemačke dodao je u ruke Julijana Kestera, a lijevi bek Gumerzbaha je proslijedio Uščinsu, koji je bio brži od sirene i odveo je meč u produžetke...

I dodatnih deset minuta je donijelo dramu... Nedim Remili je lijepim golom na 15 sekundi do kraja izjednačio na 34:34, izgledalo je da meč ide u još jedne produžetke, ali opet nije tako mislio hladnokrvni Uščins.

U novom brzom napadu ponovo je sijevnula njegova ljevica koja je sledila Lil i Njemce odvela u borbe za medalje - potpuno zasluženo.

A. tamo ih čeka Španija, koja je takođe u velikoj drami i nakon produžetaka savldala Egipat (29:28).

Kakav rukometni dan na Olimpijskim igrama, a tek slijede preostali četvrtfinalni mečevi Danska - Švedska (17.30h) i Norveška - Slovenija (21.30).

Četvrtfinale

Španija - Egipat 29:28

Njemačka - Francuska 35:34

Danska - Švedska (17.30h)

Norveška - Slovenija (21.30h)

Polufinale

Španija - Njemačka

Den/Sve - Nor/Slo

Bonus video: