Projektil Jakšića lansiraio Srbiju u polufinale, Hrvatska oduvala Španiju, Mađarska i SAD majstori penal-ruleta

"Delfini" iz posljednjeg šuta srušili Grčku (12:11), "barakude" držale čas Španiji (10:8), Mađari bolji od Italije (12:11), a SAD nastavile turnir iz snova protiv Australije (11:10)

22707 pregleda 41 reakcija 28 komentar(a)
Slavlje Jakšića i drugova nakon plasmana u polufinale, Foto: Reuters
Slavlje Jakšića i drugova nakon plasmana u polufinale, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2024. 00:13h

Olimpijski šampion je živ, iako su ga mnogi otpisali nakon grupne faze... Srbija možda nije moćna kao ranijih godina, ali i dalje ima šampionski DNK - "delfini" su u utakmici koja će se prepričavati srušili Grčku i plasirali se u polufinale.

Heroj Srbije bio je kapiten Nikola Jakšić koji je projektilom sa devet metara iz posljednjeg šuta na utakmici i na samo dvije sekunde prije kraja zatresao mrežu i srušio "helene" - 12:11.

Prije toga na svega šest sekundi do kraja za 11:11 pogodio je Angelos Vlahopulos, izgledalo je kao da će se pitanje putnika među četiri rješavati kroz penal rulet, ali nije tako mislio Jakšić.

Poznato je odavno da je Emanuil Zervedas daleko od klase svojih saigrača, ali pitanje da li bi šut Jakšića odbranio i neki bolji golman.

Ako je kapiten bio heroj Srbije u finišu, to je tokom utakmice bio nestvarni Dušan Mandić, koji je praktično sam "vukao" svoju ekipu, a meč je završio sa pet pogodaka - Viktor Rašović je tri puta tresao mrežu Grka, a Strahinja Rašović dva.

Na drugoj strani, tri gola je postigao Dimitrios Skubakis.

Tucak "ugasio" furiju

Nije bila Srbija favorit protiv Grčke, a nije ni Hrvatska u meču sa Španijom, ali su i "barakude" pokazale karakter šampiona...

Činilo se da je Hrvatska porazom u posljednjem kolu grupne faze od Sjedinjenih Američkih Država kupila sebi povratku kartu iz Pariza, činilo se da nema mnogo šansi protiv moćne Španije...

Ipak, "barakude" su pokazale zašto su velikan, a Ivica Tucak zašto je vrhunski stručnjak... Vaterpolisti Hrvatske sa 10:8 su eliminisali Španiju i plasirali se u polufinale Olimpijskih igara.

Duel svjetskog i evropskog prvaka donio je mnogo bolju igru Hrvatske, praktično od starta utakmice, pa su Konstantin Harkov, Loren Fatović, Marko Žuvela i Ante Vukičević odveli "barakude" do 6:2.

Blistao je u tim trenucima i golman Marko Bijač, a ekipa Davida Martina bila potpuno neprepoznatljiva...

Ipak, uspjela je Španija da zaprijeti kada je Migel de Toro smanjio na 9:8, ali je fenomenalni Harkov novim golom stavio tačku na meč.

Po dva gola za hrvatsku postigli su Fatović, Harkov i veliki Maro Joković, dok je Bijač upisao osam odbrana... Na drugoj strani, po dva puta su mrežu tresli Alvaro Granados, Alberto Munaris i Bernat Sanauža.

Nestvarni Šoma smirio "setebelo"

Vaterpolo dan donio je i superklasik između Mađarske i Italije, a nakon velike borbe i poslije petereca slavili su momci Žolta Varge - 12:11, 9:9 nakon 32 minuta.

Zemlja vaterpola slavi prije svega zahvaljujući heroju Vogelu Šomi koji je u penal seriji "skinuo" šuteve Franćeska di Fulvija, Andree Fondelija in Edoarda di Some.

Kada su u pitanju strijelci najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Kristijan Manherc sa pet golova i Gergo Zalanki sa četiri. Na drugoj strani po tri puta su mrežu tresli Di Fulvio i Gonsalo Ećenike.

I duel autsajdera na papiru, ali i najljepših priča dosadašpnjeg dijela tunira između Sjedinjenih Američkih Država i Australije donio je penal dramu, koja je bila srećna "Amerima" - 11:10.

Meč je u peterce odveo Aleks Boven golom za 7:7 na pola minuta do kraja meča, dok je odlučujići pogodak sa penala bio djelo Marka Vavića.

Sve to znači da će u polufialu Srbija ići na Sjedinjene Američke Države, kao što je bio slučaj u Pekingu 2008, dok su Hrvatska i Mađarska zakazale novi veliki derbi.

Četvrtfinale

Hrvatska - Španija 10:8

Grčka - Srbija 11:12

SAD - Australija 7:7 (nakon peteraca 11:10)

Italija - Mađarska 9:9 (nakon peteraca 12:11)

Polufinale

Hrvatska - Mađarska

Srbija - SAD

Bonus video: