Zmajčeki odletjeli u istoriju - Slovenija prvi put u polufinalu Olimpijskih igara

Momci Uroša Zormana držali čas rukometa Norveškoj u Lilu - 33:28

17089 pregleda 5 komentar(a)
Slavlje Slovenaca u Lilu, Foto: Reuters
Slavlje Slovenaca u Lilu, Foto: Reuters

Ima Slovenija srebrnu medalju sa Evropskog prvenstva iz 2004. kada je bila domaćin, naš Veselin Vujović joj je prije sedam godina donio svjetsku bronzu, ali do istorije na Olimpijskim igrama "zmajčeki" su odletjeli ovog ljeta...

Momci fenomenalnog stručnjaka Uroša Zormana su u polufinalu Igara u Parizu nakon što su 60 minuta držali čas rukometa Norveškoj - 33:28.

Očekivalo se da će duel u Lilu donijeti čvrst i neizvjestan meč, kakva su bila i prethodna tri četvrtfinala, ali da sve neće ići u tom pravcu bilo je jasnije nakon 13 minuta kada su Aleks Vlah i Dean Bombač (dva gola) Sloveniju sa 6:6 odveli na 9:6...

Od tada Zormanovi momci nisu ispuštali prednost, nisu "gubili glavu" ni kada je na 12 i po minuta do kraja Gabrijel Ask Stereblom smanjio na 25:23, a do odlučujućih plus pet (30:20) stigli su na pet minuta prije kraja kada je na prazan gol pogodio Borut Mačkovšek.

Svi su heroji Slovenije - od sjajnih golgetera Vlaha (11) i Blaža Janca (devet golova) koji su zajedno 20 puta tresli mrežu Torbjerna Bergeruda do golmana Klemena Ferlina (devet odbrana) - ali ovaj meč je riješilo taktičko umjeće Uroša Zormana, koji je bio smiran i pameten i kada je ostao bez isključenog Bombača.

Kod Norveške, koja ni ovog puta nije preskočila četvrtfinale, bolji od ostalih bio je Aleksander Blonca sa sedam golova.

Sloveniju u polufinalu čeka, vjerovatno, najteži posao - protiv moćne Danske koja je ranije danas na krilima vječnog majstora Mikela Hansena, eliminisala komšije iz Švedske (32:31).

Ipak, "zmajčeki" nemaju šta da izgube, a pokazali su i da imaju klasu i karakter za velike stvari.

Drugo polufinale čine Njemačka i Španija, koje su se među četiti najbolje selekcije plasirale kroz drame za pamćenje.

Četvrtfinale

Španija - Egipat 29:28

Njemačka - Francuska 35:34

Danska - Švedska 32:31

Norveška - Slovenija 28:33

Polufinale

Španija - Njemačka

Danska - Slovenija

Bonus video: