Pariz dosanjao jednu od većih olimpijskih želja - košarkaši Francuske "slomili" svjetskog prvaka i plasirali se u finale

"Trikolori" će se tri godine nakon Tokija još jednom boriti za zlatnu medalju

12727 pregleda 2 komentar(a)
Matijas Lesor slavi tokom meča sa Njemačkom, Foto: Reuters
Matijas Lesor slavi tokom meča sa Njemačkom, Foto: Reuters

Velika košarkaška bitka, pravi derbi, drama... I na kraju "eksplozija" u čuvenoj "Bersi areni".

Pariz je dosanjao jednu od glavnih želja na Olimpijskim igrama - košarkaše Francuske u velikom finalu.

"Trikolori" su u uzbudljivom polufinalu srušili svjetskog prvaka Njemačku (73:69) i tri godine nakon Tokija još jednom će igrati meč za zlatnu medalju.

Bolje su meč otvorili momci Gordona Herberta, imali su i 28:18, ali kako je odmicalo prvo poluvrijeme vidjelo se da se ekipa Vensana Kolea nošena sjajnim publikom polako budi...

Već na odmoru bilo je neriješeno (33:33), a čini se da je mnogo bolje otvaranje Francuza u nastavku odredilo tok meča...

Na krilima sjajnog Geršona Jabusela, Francuska je polako gradila trijumf, na šest minuta do kraja imala je i dvocifrenu prednost (66:53), ali se Njemačka nije predavala.

Trojke Andreasa Obsta i Franca Vangera u finišu vratili su vladare planete u igru (70:68), a u penal završnici mirniji su bili domaćini. Najprije je Viktor Vembanjama pogodio samo jedno slobodno bacanje, isto je na drugoj strani uradio Denis Šreder, da bi tačku na meč stavio Ajzea Kordinije koji nije griješio sa linije bacanja.

Jabusele je meč završio sa 17 poena, sedam skokova i dvije asistencije, a Kordinije sa 16 poena, sedam skokova i dvije asistencije. Dvocifreni su bili i Vembanjama sa 11 poena (uz sedam skokova i četiri asistencije), kao i Matijas Lesor sa 10 poena (četiri skoka).

Na drugoj strani, Šreder je ubacio 18 poena, a Franc Vagner 10 poena.

Prije tri godine Francuska je u finalu igrala protiv Sjedinjenih Američkih Država - da li će tako biti i ovog ljeta ili će Srbija režirati jednu od ljepših i senzacionaalnijih priča Igara biće poznato nakon drugog polufinala koje kreće od 21.

Bonus video: