Tebogo protutnjao pored Amerikanaca - zlato na 200 metara ide u Afriku

Prva zlatna medalja za Bocvanu u istoriji Olimpijskih igara

14696 pregleda 4 komentar(a)
Tebogo slavi ispred trojice Amerikanaca, Foto: Reuters
Tebogo slavi ispred trojice Amerikanaca, Foto: Reuters

Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti postao je prvi Afrikanac koji je na Svjetskom prvenstvu stigao do medalje (srebrne) u trci na 100 metara. Pored Dunava je bio i bronzani na dvostruko dužoj dionici, a već tada bilo je jasno da je nova zvijezda atletike rođena...

Potvrda je stigla samo 12 mjeseci kasnije i to na Olimpijskim igrama - Lecile Tebogo, 21-godišnji momak iz Bocvane, osvojio je zlatnu medalju u trci na 200 metara, prvo najsjajnije odličje sa Igara u istoriji njegove zemlje.

I to u kakvoj trci, u kakvom društvu i sa kakvim opuštanjem u finišu... Tebogo je protutnjao pored Amerikanaca Keneta Bednareka i zlatnog sa 100 metara Noe Lajlsa, a onda usporio u posljednjim metrima - dovoljno za 19,46 sekundi i rekord Afrike.

"Vrijeme je da Afrika preuzme dominaciju u sprinterskim disciplinama", poručio je Tebogo prošle godine, a onda je ove pokazao koliko je bio ozbiljan na njegovoj omiljenoj trci.

Tebogo je kroz cilj, inače, prošao dok su mu čak trojica Amerikanaca gledali u leđa, pošto je i četvrto mjesto zauzeo atletičar iz te zemlje Erijon Najton.

Bonus video: