Srbija stala na tri minuta od istorije - Kari, Embid i drugovi u posljednjoj četvrtini pokazali zašto su drim-tim

Bogdan Bogdanović i drugovi odigrali epski meč, ali nisu uspjeli da naprave senzaciju

46066 pregleda 227 reakcija 227 komentar(a)
Duel velikih majstora pripao nestvarnom Stefu: Kari (39 poena) i Bogdanović (20) tokom meča u Bersiju, Foto: Reuters
Duel velikih majstora pripao nestvarnom Stefu: Kari (39 poena) i Bogdanović (20) tokom meča u Bersiju, Foto: Reuters

Pobjeda za sva vremena, ona koja bi živjela dok postoji košarka, osjećala se u vazduhu - Srbija je više od 35 minuta držala čas košarke jednom od najjačih sastava Sjedinjenih Američkih Država u istoriji, ali nije imala snage za završni udarac...

U posljednjoj četvrtini "drim tim" je pokazao klasu, okrenuo je stvari na parketu "Bersi arene" i plasirao se u još jedno finale Olimpijskih igara - 95:91.

Igrali su momci Svetislava Pešića košarku za pamćenje, pa je od starta bilo jasno da će ovo biti komplikovano veče za Amerikance... Nevjerovatnom odbranom i napadom u kojem praktično nije bilo promašaja, Srbija je nakon 14 minuta i super akcije Nikole Jokića učinila da na semaforu stoji ogromnih 42:25.

Igrao je Stef Kari veliki meč, ali odbijali su momci Svetislava Pešića dugo sve napade NBA zvijezda, a nakon trojke i dodatnog slobodnog Marka Gudurića u finišu trećeg perioda imali i 76:61.

Ipak, posljednjih 10 minuta pokazali su koliko najveće NBA zvijezde mogu da budu dobre kada ih krene...

Probudio se heroj prošlih Igara u Tokiju Kevin Durent, a nakon njegove trojke, pa odmah pogotka Devina Bukera van linije 6,75, Amerikanci su konačno počeli da dišu - na sedam minuta do kraja bilo je 78:75.

Borila se Srbija i tada, ali nije imala rješenje za Džoela Embida - centar koji je pred ove Igre odlučio da nastupa za SAD pokazao je zbog čega je ova zemlja toliko željela baš njega pod košem.

Momak rođen u Kamerunu najprije je pogodio "dva plus jedan" za 84:80, pa potom još dva poena, da bi jedan od najvećih Lebron Džejms "drim-timu" konačno donio izjednačanje - 84:84 na tri i po minuta i do kraja.

Ko zna u kojem pravcu bi na kraju otišla ova utakmica da je Ognjen Dobrić nakon toga pogodio trojku u trenutku kada ga niko nije čuvao...

Tek odmah nakon toga na drugoj strani Kari je ko zna koji put u karijeri pokazao kako se šutira za tri poena - ubacio je "ludu" trojku (svoju devetu na meču) i čini se već tada (na dva i po minuta do kraja) odredio kraj ovog meča (87:86).

Do kraja legenda Golden Stejta je pogađala i za dva poena i sa linije penala i tako stavila tačku na svoju igru za pamćenje i spriječio veliko čudo u Parizu.

Kari je na kraju meč završio sa 36 poena, Embid sa 19, a Džejms je stigao do tripl-dabla - 16 poena, 12 skokova i 10 asistencija.

Slavlje legendi: Džejms i Kari nakon meča sa Srbijom
Slavlje legendi: Džejms i Kari nakon meča sa Srbijomfoto: Reuters

Kod Srbije, odličan meč odigrao je kapiten Bogdan Bogdanović sa 20 poena, sjajan je bio i Nikola Jokić sa 17, uz 11 asistencija i pet skokova, dok je "orlove" vukao i Aleksa Avramović sa 15 poena.

Pariz će tako imati reprizu iz Tokija u finalu, pošto će se u subotu od 21.30 za zlato boriti SAD i Francuska. Mnogo ranije tog dana, od 11 sati za bronzano odličje igraće Srbija i Njemačka.

Bonus video: