Otpisani ponovo u finalu - Srbija će igrati za treće olimpijsko zlato zaredom

Olimpijski prvak pokazao zašto je velikan - "delfini" rutinski odradili SAD u polufinalu (10:6)

14753 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Centar Primorca Nemanja Vico i Radomir Drašović slave plasman u finale, Foto: Reuters
Centar Primorca Nemanja Vico i Radomir Drašović slave plasman u finale, Foto: Reuters

Mnogi su otpisali olimpijskog prvaka poslije mučenja sa Japanom, lekcije od Australije, nemoći protiv Španije i Mađarske, ali Srbija je još jednom pokazala zašto je vaterpolo gigant.

Nikola Jakšić i drugovi autoritativno i praktično rutinski odradili su i Sjedinjene Američke Države (10:6) i plasirali se u treće zaredom finale Olimpijskih igara, gdje će juriti treće uzastopno zlato.

Amerikanci su imali sjajan turnir, imali su i danas mnogo šansi posebno u napadu sa igračem više, ali jednostavno nisu imali igrača za velike utakmice kakvih i dalje u Srbiji ima dosta.

Od početka utakmice "delfini" su diktirali tempo, sa dva gola Nikole Dedovića stigli do 7:4 početkom treće, a potom nakon pogotka Nemanje Vica i do 8:5.

Dugo nakon toga ekipa Uroša Stevanovića nije tresla mrežu, ali nisu blistali napadu ni momci Dejana Udovičića (golman Srbije Radoslav Filipović odigrao meč karijere), pa su do kraja trećeg dijela preko Aleksa Bovena samo jednom tresli mrežu (8:6).

Ipak, posljednjih osam minuta otklonili su sve dileme, ako ih je uopšte bilo - Dedović se još jednom sjajno snašao, a fenomelani Nikola Jakšić na tri i po minuta do kraja stavio tačku na utakmicu (10:6).

Dedović je meč završio sa četiri pogotka, Jakšić sa tri, a trijumf Srbije posebno dobija na značaju kada se zna da je do njega stigla bez golova najboljeg igrača Dušana Mandića.

Golman Filipović upisao je 10 odbrana, a na drugoj strani, u reprezentaciji SAD, Marko Vavić je dva puta tresao mrežu.

Srbija je u Rio de Žaneiru do zlata stigla u finalu preko Hrvatske, u Tokiju je bila bolja od Grčke, a sada čeka boljeg iz drugog polufinala Pariza u kojem igraju "barakude" i Mađarska. Taj meč igra se od 19.35.

Bonus video: