Čudesni Volf - Njemačka u finalu nakon 20 godina, Španija ni ovog puta nije preskočila polufinale

Njemačka poslije 60 minuta velike borbe, preokreta i nestvarnih odbrana svog golmana srušila Španiju (25:24) i plasirala se u prvo olimpijsko finale još od Atine 2004.

15320 pregleda 5 komentar(a)
Začarao Špance: Volf brani udarac Odriazole, Foto: Reuters
Začarao Špance: Volf brani udarac Odriazole, Foto: Reuters

Mnogo je nezaboravnih priča na Olimpijskim igrama u Parizu, ali čini se da je prava žurka u Lilu, gdje rukomet ovih dana piše nevjerovatne stranice...

Četvrtfinale je donijelo tri dramatična raspleta, a onda i prvo polufinale između Njemačke i Španije.

Poslije 60 minuta velike borbe, preokreta i čudesnih odbrana Andreasa Volfa, u finale se plasirala Njemačka (25:24) - prvo olimpijsko još od Atine 2004.

Golman koji se ovog ljeta vratio u Kil upisao je nestvarne 22 odbrane, a zbog onih u finišu meča kada se sve lomilo, Španci će dugo imati noćne more.

"Furija" tako ni ovog puta nije uspjela da preskoči prepreku zvanu polufinale Olimpijskih igara, pošto se za finale borila i u Atlanti 1996, Sidneju 2000. i Tokiju prije tri godine i uvijek je bila poražena.

Uspio je veliki stručnjak Alfred Gislason da vrati Njemce u borbe za zlatne medalje, pošto će finale na Olimpijskim igrama biti prvo sa bilo kojeg takmičenja za ovu selekciju još od 2016. kada su osvojili Evropsko prvenstvo.

Na krilima nezaboravne pobjede nad domaćinom Francuskom u četvrtfinalu, Njemci su ušli u duel sa Španijom, vodili su konstantno (u pojednim trenucima i sa nekoliko golova razlike) do deset minuta prije kraja, a onda je Aleiš Gomes pogodio za 23:22 i najavio dramu...

Nije se predavala Njemačka ni tada, ali je Španija imala sve u svojim rukama, posebno kada je na pet minuta prije kraja Havijer Rodriges imao zicer za plus dva, ali je Volf napravio odbranu turnira i ostavio svoju reprezentaciju u igri...

Nakon toga Lukas Mertens je izjednačio (24:24), a Juri Knor postigao gol koji je odveo Njemačku u finale...

Heroj meča sa Francuskom, Reanars Uščins sa šest golova bio je najefikasniji u pobjedničkom timu, dok su po četiri puta mrežu tresli Knor i Johanes Gola. Kod Španije najraspoloženiji je bio Danijel Fernandes sa pet pogodaka.

Njemačka od nekih ružnih vremena i 1936. nije bila olimpijski šampion, a sada će taj san pokušati da ostvari protiv boljeg iz drugog polufinala između Slovenije i Danske (21.30h).

Bonus video: