Kraljevi fudbala krunisani i na "Parku prinčeva" - olimpijsko zlato za nezaboravno špansko ljeto

Španija u nezaboravnom finalu Olimpijskih igara savladala Francusku i rastužila Pariz - 5:3

14794 pregleda 0 komentar(a)
Sa dva gola u produžecima srušio san domaćina: Serhio Kameljo, Foto: Reuters
Sa dva gola u produžecima srušio san domaćina: Serhio Kameljo, Foto: Reuters

Ne igraju najveće zvijezde, ali fudbal je poseban i na Olimpijskim igrama - pokazalo je to i finale u Parizu između dvije velike nacije Francuske i Španije.

Utakmicu za pamćenje odigrali su "trikolori" i "furija", a poslije 120 minuta i osam golova zlato je zasjalo sa grudi španskih majstora.

Zemlja koja je ovog ljeta već proslavila evropsku krunu svojih fudbalera, sada slavi i olimpijsko zlato, nakon što je Španija u velikom finalu na "Parku Prinčeva" srušila Francusku sa 5:3.

Tako je Evropa prvi put od 1992. dočekala olimpijsko zlato u fudbalu, a zanimljivo i tada ga je osvojila Španija.

Šou na "Parku prinčeva" otvorio je Enco Milo, kada je pogodio uz pomoć španskog golmana Arnaua Tenasa i činilo se tada najavio veliko veče domaćina...

Ipak, za samo deset minuta (od 18. do 28), Španija je "sledila" fudbalski hram u Parizu - na ovom turniru fenomenalni Fermin Lopes sa dva gola (ukupno šest na OI) i Aleksa Baena majstorijom iz slobodnog udarca odveli su ekipu Santija Denije na 3:1.

A, onda zatišje pred paklenih posljednjih desetak minuta...

Momci Tijerija Anrija su napadali, a smanjili su tek u 79. minutu kada je Magnes Aklijuš skrenuo slobodan udarac Majkla Olisea (2:1). I kada se činilo da je san domaćina srušen, stigao je penal, a sa bijele tačke u 93. minutu nije pogriješio sjajni Žan-Filip Mateta (3:3).

Sve to nije "ubilo" Španiju, nastavila je da igra svoj fudbal, da bi u dodatnih 30 minuta napadač Rajo Valjekana, Serhio Kameljo sa dva pogotka krunisao svoju reprezentaciju.

Bonus video: