Čudo je izostalo, ali drim tim nikada nije tako tresao

Za zlato na Olimpijskim igrama će se boriti francuski i američki košarkaši, koji su preživjeli neviđeni strah i meč u kojem su više od 35 minuta bili nadigrani - Srbija je, ipak, pred jednom od najjačih selekcija SAD ikada poklekla u samom finišu, pa je danas čeka duel za bronzu protiv Njemačke

29627 pregleda 207 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Francuski košarkaši su u četvrtak oko 19 sati sa preko 15 hiljada navijača u “Akor areni” proslavili plasman u finale Olimpijskih igara, 30 minuta kasnije se slavlje prenijelo na ulice Bersija, gdje je mogao da se vidi svijet u malom - ljudi sa zastavama i dresovima domaćina, Njemaca je bilo najmanje, kada je polako došao trenutak da se skreće pažnja na drugi polufinalni par.

Već oko 20 sati Francuzi su se razišli i otišli dalje da slave, a “Akor arena” i oko nje bila je okupirana američkim turistima koji su vjerovali da će prisustvovati novoj egzibiciji i odrađivanju posla na putu ka finalu.

Navijača Srbije tada nije bilo previše jer su mnogi već bili “zauzeli stav” u dvorani, valjda naučeni iskustvom iz Evrolige i ABA lige, jer se na mečeve Partizana i Crvene zvezde dolazi makar po sat ili sat i po ranije.

Kako god, drugo polufinale košarkaškog turnira u Parizu pamtiće se kao jedna od najboljih utakmica u istoriji - SAD protiv Srbije, koja je gotovo 35 minuta imala utakmicu u rukama (vodila i 17 razlike u prvom poluvremenu) i koja je prijetila da napravi veliku senzaciju. Mirisalo je na nešto što u Gradu svjetlosti ovih dana niko nije mogao da očekuje...

Tenzija je bila ogromna, a završeno je onako kako se i vjerovalo da će da bude. Amerikanci su preživjeli, slavili 95:91 na krilima Stefa Karija, Lebrona Džejmsa i Džoela Embida i primakli se novom olimpijskom zlatu.

Sam meč je bio nevjerovatan. Pokazao je da vjerovatno najbolji tim koji su Ameri ikada poslali na Igre ima manu, pa je Srbija imala kontrolu i dugo izgledala kao ekipa koja je u svakom smislu spremna da sruši giganta i režira čudo nad čudima.

Bogdan Bogdanović
foto: Reuters

Da je Ognjen Dobrić na dva i po minuta do kraja dao otvorenu trojku za plus pet, da su sudije signalizirale da je Kevin Djurent nagazio aut liniju prije nego je šutirao i poentirao, da su dosuđeni koraci Lebronu ili da je kriterijum suđenja bio isti... Moglo je da bude drugačije, pa su Srbi bili ljuti poslije utakmice, ali realnost je takva da se spremaju za borbu za bronzu sa Njemcima (danas od 11 časova), a ne za zlato sa domaćinom (21.30).

- Ljut sam jer nismo dobili poštovanje od sudija. Ako jedan od najboljih igrača na svijetu za 37 minuta šutira samo četiri slobodna bacanja, a ako drugi igrač za 32 minuta samo šutira jedno bacanje... Čudne stvari su se dešavale. Uvijek govorim igračima: “Ako ćutite, ako se ne bunite, a istovremeno se bacate na glavu i idete direktno u stomak, oni će vas nagraditi. Mi to nismo vidjeli i to je jedan od razloga poraza - rekao je selektor “orlova” Svetislav Pešić, dok je kapiten Bogdan Bogdanović poručio da su željeli da “savladaju i Amerikance i sudije”.

Stef Kari je bio briljantan - sa 36 poena i devet pogođenih trojki iz 14 pokušaja, Džejms je stigao do tripl-dabla, a Embid nastavio “rat” sa francuskom publikom. Ova runda je pripala njemu, pobijedio je zvižduke i upisao 19 veoma bitnih poena.

Embid je posebna priča ovog turnira, poznato je da ga Francuzi ne vole jer osjećaju da ih je izdao (odbio je poziv da igra za “trikolore”, iako je navodno bio obećao dolazak), pa trpi konstantne zvižduke tokom Igara. Bilo je tako u grupnoj fazi u Lilu, nastavilo se i u Parizu. Ali, sada je “hejt” obostran, jer je sada i on taj koji nema problem da prvi počne da provocira publiku.

Amerikanci su sada blizu zlata, vjeruje se da Francuzi teško mogu da im pariraju, ali Stiv Ker je i dalje bio pod utiskom polufinala.

- Ovo je bila jedna od najboljih utakmica čiji sam bio akter. Nevjerovatno - Srbija je savršen tim i savršeno je igrala. Mi smo ugrabili posljednji momenat da se probudimo i da uradimo dovoljno da pobijedimo. Sada smo na trijumf od onoga što je naš cilj - istakao je Ker.

Bonus video: