Prvo zlato od londonske bitke sa "lavicama" - Norveška je ponovo olimpijski prvak

Rukometašice iz Skandinavije u finalu Olimpijskih igara držale čas rukometa domaćoj Francuskoj - 29:21

13150 pregleda 2 komentar(a)
Sjajna Stine Oftedal zlatom sa Igara stavila tačku na veliku karijeru, Foto: Reuters
Sjajna Stine Oftedal zlatom sa Igara stavila tačku na veliku karijeru, Foto: Reuters

Protiv Crne Gore u Londonu odbranile su zlato iz Pekinga, izgledalo je tada da će dominiciju nastaviti i u Rio de Žaneiru, možda i u Tokiju, ali novo zlato za rukometašice Norveške stiglo je 12 godina kasnije.

Velikan iz Skandinavije ponovo je olimpijski šampion - djevojke Torira Hergeirsona utišale su fudbalski stadion u Lilu, "razbile" domaću Francusku (29:21) i osvojile treće olimpijsko zlato.

Prethodna dva izdanja Olimpijskih igara Norveška je završila sa bronzanom medaljom, ali sada je trijumfovala u direktnom duelu sa prvakom iz Tokija.

Bio je to i najljepši mogući posljednji ples jedne od najboljih rukometašica svijeta u prethodnoj deceniji, fenomenalne Stine Oftedal.

Ništa u prvom poluvremenu finala na "Pjer Moroa" stadionu nije nagovještavao ubjedljivu pobjedu Norveške, pošto su se obje ekipe smjenjivale u vođstvu, čak je Francuska imala i po nekoliko golova prednosti...

Ipak, sve se promijenilo nakon odmora - Oftedal, Kari Bratset, Nora Merk i drugarice razletjele su se po terenu, prednost je konstantno rasla, pa je i mnogo prije kraja bilo jasno ko će "zagristi" zlato.

Bratset je šest puta tresla mrežu domaćina, Oftedal pet, a Merk i Kamila Harem po tri... Velika Katrin Lunde upisala je 12 odbrana i sa 44 napunjene godine stigla do još jednog zlata.

Na drugoj strani, najefikasnija je bila Orlan Kanor sa pet pogodaka, dok je ovo finale bilo i posljednje za legendarnog selektora Francuske Olivijea Krumbolca.

Bronzanu medalju osvojila je Danska koja je u meču za treće mjesto savladala komšijsku selekciju Švedske (30:25).

Bonus video: