Vanjonji se primakao Rudiši i Kipketeru - zlato na 800 metara ide u Keniju

Postao je i na najmlađi atletičar u istoriji koji je na Olimpijskim igrama stigao do najsjajnijeg odličja u trci na dva kruga

5751 pregleda 0 komentar(a)
Vanjonji nakon trijumfa u Parizu, Foto: Reuters
Vanjonji nakon trijumfa u Parizu, Foto: Reuters

Prije godinu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti gledao je u leđa Marka Aropa dok je Kanađanin hitao ka zlatu, ovog ljeta na većoj pozornici nije dozvolio sličan epilog.

Emanuel Vanjonji, 20-godišnjak iz Kenije, osvojio je zlatnu medalju u trci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Parizu - upravo ispred velikog rivala Aropa.

Činilo se u posljednjim metrima trke na "Stad de Fransu" da će ga viši i krupniji Arop prestići, ali je Vanjonji pokazao koliko spreman, odbio je njegove napade i "zagrizao" prvo olimpijsko zlato u karijeri.

Ujedno postao je na najmlađi atletičar u istoriji koji je na Olimpijskim igrama stigao do najsjajnijeg odličja u trci na dva kruga.

I to nije kraj - sa 1.41:19 postavio je treće najbrže vrijeme svih vremena na 800 metara. Ispred njega samo su legende ove dionice, njegov zemljak David Rudiša (1.40:91) i Vilson Kipketer (1.41:11).

Bronzanu medalju u Parizu osvojio je Alžirac Đamel Seđati, momak koji ima četvrto najbrže vrijeme svih vremena na ovoj dionici.

Bonus video: