I dalje su drim-tim, ali razlika sa Evropom je sve manja - Amerikanci "slomili" Francusku za 17. olimpijsko zlato

Košarkaši SAD u velikom finalu Igara u Parizu savldali domaćina (98:87)

26731 pregleda 66 reakcija 63 komentar(a)
Sa četiri trojke u posljednja tri minuta riješio finale: Stef Kari, Foto: Reuters
Sa četiri trojke u posljednja tri minuta riješio finale: Stef Kari, Foto: Reuters

Prvi "drim-tim", najveći iz 1992, finale je rješavao sa plus 32, drugi četiri godine kasnije do zlata je stigao sa 26 poena više od rivala.

Bilo je nakon toga i onih koji nisu zasluživali pomenuti nadimak, a onda su ovog ljeta Sjedinjene Američke Države u Pariz poslale sve najveće NBA zvijede - i shvatile da razlika između njih i Evrope više nije toliko velika.

Amerikanci su ponovo igrali najbolju košarku na Olimpijskim igrama, pobjedom u finalu nad domaćinom Francuskom (98:87), stigli su do 17. zlata sa Igara, ali kao rijetko ranije morali su da grizu do posljednjih minuta - i protiv "trikolora", a i dva dana ranije protiv Srbije u polufinalu.

Nisu Lebron Džejms i drugovi večeras ni u jednom trenutku gubili glavu, čak ni kada je Francuska na tri minuta prije kraja zaprijetila na minus tri (82:79), ali znaju da su imali rivala za poštovanje.

Na kraju jedna od zvijezda svjetske klase morala je da ispliva, a ponovo je to bio nestvarni Stef Kari koji je "ludima" trojkama nakon pomenute prijetnje Francuske stavio tačku na novo zlato...

Vodila je ekipa Stiva Kera praktično od početka utakmice, ali na krilima fenomenalne atmosfere kultnog "Bersija" domaćin se nije predavao...

Bilo je od strane Francuza i atraktivnih poteza, publiku je na noge najprije dizao Viktor Vembanjama, ali pravi zemljotres uslijedio je kada je Geršon Jabusele (najbolji u prvom poluvremenu) zakucao i na "poster" poslao jednog od najvećih Lebrona Džejmsa.

U tom trenutku semafor je pokazivao 40:36, ali baš nakon toga Amerikamci su preko Devina Bukera i Kevina Durenta i prvi put otišli na plus deset (46:36).

Zaprijetili su Amerikanci početkom treće četvrtine nakon trojki Stefa Karija da bi mogli da se "odlijepe" (61:47), ali su uporni momci Vensana Kolea odbijali da se predaju.

Furnije je trojkama držao Francuske u životu, da bi Nando De Kolo pred posljednjih odlučujućih 10 minuta ukrao loptu i bio brži od sirene za minus šest (72:66).

A, onda kada se možda očekivalo da Amerikanci odlete ka zlatu Nando de Kolo i Jabusele su smanjili na 82:77, da bi Vembanjama na tri minuta postavio "zastrašujućih" 82:79...

I onda šou jednog čovjeka - baš kao što je iz nemogućih pozicija pogađao u trenucima kada su se "lomile" titule Golden Stejta, baš kao i protiv Srbije, Stef Kari je još jednom pokazao zašto je živa legenda...

Vezao je četiri trojke i simbolično pokazao svima da mogu da idu na spavanje - meč je riješen, zlato ide još jednom u Sjedinjene Američke Države.

Kari je meč završio sa 24 poena, po 15 su ubacili Durent (osvojio četvrto olimpijsko zlato) i Buker, a 14 Džejms, uz 10 asistencija.

Kod domaćina, nova NBA senzacija Vambanjama ubacio je 26 poena, a Jabusele 20.

Bonus video: