Neočekivano finale u Parizu: Srbija sanja het-trik, Hrvatska da zaokruži čudesnu 2024.

“Delfini” protiv “barakuda” (14 sati) igraju za treće zlato zaredom na OI, nakon što su ga osvojili u Rio de Žaneiru 2016. i u Tokiju pet godina kasnije

17394 pregleda 82 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Španija, Mađarska, Grčka, Hrvatska, ne nužno tim redom, bile su selekcije koje su u susret Olimpijskim igrama imale ulogu favorita u borbi za medalju na vaterpolo turniru.

Znalo se i da su u drugom redu kandidata za odličje Srbija, Crna Gora, Sjedinjene Američke Države, možda i Australija i Francuska koja je kao domaćin imala velike ambicije. Znalo se i da je turnir nikad jači, da nije lako bilo šta prognozirati...

Poslije gotovo dvije sedmice turnira koji se igrao u dva bazena, “Akvatik centru” i “Defons areni”, došlo je vrijeme za finalni okršaj - bitku za zlato u Gradu svjetlosti koja počinje danas u 14 sati, a za naslov će se boriti timovi koji su imali toliko oscilacija u grupnoj fazi da niko nije mogao da zamisli da će se sresti posljednjeg dana OI i odlučivati o najsjajnijoj medalji.

Srbija protiv Hrvatske, klasik evropskog i svjetskog vaterpola, duel velikih rivala koji su posljednjih godina imali toliko bitnih duela - slijedi repriza finala Igara iz 2016. kada su “delfini” ubjedljivo slavili 11:7.

Srbija napada treće zlato u nizu (poslije Rija se radovala i u Tokiju prije tri godine), dok Hrvatska sanja drugu titulu u trećem finalu 2024. Nakon što je u januaru osvojila evropsko srebro kao domaćin, a onda u februaru svjetsko zlato u Dohi...

I ko je poslije svega viđenog favorit u finalu, da li to može da se procijeni? Teško... Oba velikana su u grupi bila četvrtoplasirana - Srbija je lako gubila od Australije i Mađarske, vadila se protiv domaćina da bi uopšte došla do četvrtfinala, Hrvatska je nadigrana u duelima sa Italijanima i Amerikancima. Prije nego je zablistala... “Barakude” su morale da idu težim putem - u četvrtfinalu su bili bolji od prvog favorita Španije, a u polufinalu od (po mnogima) drugog favorita - Mađarske.

- Kroz život uvijek idem težim putem. To je moja sudbina - rekao je selektor Hrvatske Ivica Tucak.

- Neće mi Srbi zamjeriti, ali mislim da tim koji na putu do finala eliminiše Španiju i Mađarsku zaslužuje da uzme zlato - dodao je trofejni stručnjak iz Šibenika.

Hrvati su jednom u istoriji bili olimpijski šampioni, prije 12 godina u Londonu pod komandom Ratka Rudića. Upravo nakon tih Igara je legendarnog trenera naslijedio Tucak koji je u Parizu osigurao 10. medalju sa najvećih takmičenja.

- Nije baš lako navesti recept kojim bismo mogli da savladamo Srbiju. To je kvalitetan tim, predvođen igračima top klase - Nikolom Jakšićem i Dušanom Mandićem, po meni najboljim vaterpolistom svijeta. Ulaskom u treće finale ove godine smo pokazali kakav kvalitet imamo i kako god da se završi - možemo da budemo ponosni. Ipak, dajemo sve za zlato - poručio je hrvatski golman Marko Bijač.

Adut Hrvatske: Loren Fatović
Adut Hrvatske: Loren Fatovićfoto: Reuters

Srbija je, s druge strane, nakon odlaska velikih asova (poslije Tokija) imala uspone i padove, ali je i dalje tu - spremna da pokaže da ima snagu da opstane u vrhu svjetskog vaterpola. Pokazalo je to Svjetsko prvenstvo u Fukuoki prošle godine kada su “delfini” igrali polufinale. Ove su na EP bili šesti, a sedmi na SP...

- Svi vjerujemo da možemo do zlata. Bitno je da odigramo kao u posljednje tri utakmice na turniru. Još uvijek nismo uradili ono zbog čega smo došli, jer mi ovdje ne branimo zlato - mi ga napadamo, jer smo nova ekipa - kazao je Jakšić.

Srbija je profitirala od 4. mjesta u grupi (iza Španije, Australije i Mađarske), jer je to poslalo u lakši dio žrijeba. Tako je u četvrtfinalu igrala s Grčkom, a u polufinalu protiv SAD - timovima koji jesu vrhunski, ali daleko od toga da su bili nepobjedivi...

- Nema mnogo priče - ovo je klasik svjetskog vaterpola. Igre iz prethodnih utakmica nas ohrabruju da smo na dobrom putu, ali u finalu je uvijek potrebno nešto više - jasan je Miloš Ćuk.

A od 10.35 časova je borba za bronzu - sastaju se Mađarska i SAD.

Mađari su bili bronzani i prije tri godine u Tokiju, napadaju 17. olimpijsko odličje, dok “jenkiji” žele sedmu medalju (imaju po tri srebra i bronze).

Bonus video: