Kakav kraj Igara - košarkašice SAD u posljednjem finalu Pariza stigle do zlata i učinile svoju zemlju najboljom na OI

Američki i kineski sportisti osvojili po 40 zlatnih medalja, ali Sjedinjene Američke Države imaju više srebrnih i zlatnih odličja

18549 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon nešto više od dvije sedmice nezaboravnih sportskih trenutaka, pobjeda i poraza, priču o najuspješnijoj naciji Olimpijskih igara u Parizu odlučio je posljednji događaj - meč za zlato košarkašica.

Na kraju, Sjedinjene Američke Države u dramatičnom meču savladale su domaćina Francusku (67:66) i svojoj zemlji donijele 40. zlatnu medalju sa 33. Igara.

Sve je čekala Kina koja je već imala 40 najsjajnih odličja, ali i manje srebrnih i bronzanih medalja, pa su nakon meča u Lilu njeni sportisti morali da se pomire ukupno drugim mjestom u Parizu.

Sjedinjene Američke Države na kraju su osvojile ukupno 126 medalja (uz 40 zlatnih još 44 srebrne i 42 bronzane), dok se Kina zaustavila na koti 91 (40-27-24)...

Medalje
foto: Paris 2024

Treće mjesto pripalo je Japanu (20 zlatnih, 12 srebrnih i 13 bronzani), četvrta je bila Australija (18-19-16), a peta domaćin Francuska (16-26-22)...

Iza Crne Gore su najlošije Olimpijske igre od obnove nezavisnosti, a osim naših sportista sa prostora bivše Jugoslavija bez medalja su ostali i Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

Srbija je osvojila tri zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu medalju, Hrvatska ima po dva zlata i srebra i tri bronze, Slovenija dva zlata i srebro, a Kosovo srebrnu i bronzanu medalju.

Svečano zatvaranje Olimpijskih igara zakazano je za večeras od 21 sat na "Stad de Fransu".

Bonus video: