Samo je Sifan Hasan dovoljno "luda" da pretrči 62 km tokom Igara i osvoji zlato u maratonu

Legendarna Holanđanka nakon bronznih medalja na 5.000 i 10.000 metara u Parizu slavila na čuvena 42,195 km

17775 pregleda 13 komentar(a)
Sifan Hasan na cilju maratona u Parizu, Foto: Reuters
Sifan Hasan na cilju maratona u Parizu, Foto: Reuters

Posljednje olimpijsko jutro u Parizu, pored čuvene Palate invalida dvije djevojke - Sifan Hasan i Tigst Asefi - bore se za slavu, za zlato...

Maratonska trka rješavala se u posljednjim metrima - za mnoge nema dileme da je Sifan brža, ali da li legendarna atletičarka ima snage nakon što je u svega devet dana na Olimpijskim igrama u Parizu istrčala 62 kilometra.

Djevojka, koja je prije 31 godinu rođena u Etiopiji, a koja od 2013. brani boje Holandije, nije iznevjerila - bila je brža od bivše sunardonice Asefi i osvojila zlatnu medalju, ukupno treće odličje u Parizu.

I sve to možda i ne bi bilo čudno da Sifan prije maratona (42,195 km) već nije trčala kvalifikacije i trku na 5.000 metara, a potom nastupila i na 10.000 metara.

"Samo je Sifan Hasan dovoljno 'luda' da pokuša da na jednom takmičenju istrči trke na 5.000 i 10.000 metara i maraton, ali ona je takođe jedina sportistkinja dovoljno talentovana i svestrana da uspije u sve tri", opisao je britanski "Gardijan" holandsku heroinu, koja je prije zlata u maratonu osvijila bronzane medalje na 5.000 i 10.000.

Ipak, velika šampionka ne krije da je bilo trenutaka tokom maratona kada je pomislila da je donosila pogrešne odluke u Parizu.

"Kada je krenula trka bila sam ljuta na sebe što sam nastupila na 5.000 i 10.000 metara, jer se nisam osjećala dobro, noge me nisu slušale... Pomislila sam da bi sve bilo bolje da sam se samo posvetila maratonu, osjećala bih se bolje. A, onda oko 20. kilometra sve se promijenilo, tada sam zna da je ovo moj dan", objasnila je Hasan.

Na kraju je morala da bude srećna...

"Volim kada se borim sa sobom, volim da otkrijem kakvi su mi dometi, da li mogu da završim svaku od te tri trke", istakla je Hasan.

I uspjela je, a nije joj prvi put...

Prije tri godine na Igrama u Tokiju nastupila je na 1.500, 5.000 i 10.000 metara. I tada je svaka od trka imala njen potpis - zlatni na dvije duže dionice i bronzani na 1.500.

Bonus video: