Grad svjetlosti obasjao put do Grada anđela - Tom Kruz skočio sa "Stad de Fransa" i odnio olimpijsku zastavu u LA

U Parizu svečano zatvorene Olimpijske igre, a Los Anđeles nakratko pokazao kakav spektakl očekuje planetu za četiri godine

18615 pregleda 9 komentar(a)
Legendarni Tom Kruz tokom Ceremonije svečanog zatvaranja OI, Foto: Reuters
Legendarni Tom Kruz tokom Ceremonije svečanog zatvaranja OI, Foto: Reuters

Igre koje su nekako romantično krenule sa kišne Sene, nastavljene pored Ajfelovog tornja, Versajske palate i mnogih drugih simbola Pariza, koje su donijele mnoge sportske heroje od sada su dio istorije...

Poslije 16 dana emocija, pobjeda, poraza, osmijeha i suza plamen je ugašen, 33. Olimpijske igre svečano su zatvorene - za razliku od nezaboravnog otvaranja širom Pariza sada na "Stad de Fransu".

Pamtiće se veliki poduhvati sportista koji su se ovog ljeta popeli na Olimp, pamtiće se i krcate tribine na svim borilištima...

Ali, pamtiće se i Ceremonija zatvaranja koju je spektakularnom napravio legendarni glumac Tom Kruz koji je skočio sa vrha "Stadiona Francuska", a potom i na svom motoru iz "Nemoguće misije" odnio olimpijsku zastavu u Holivud, u Los Anđeles koji će 2028. pisati neke nove nezaboravne olimpijske priče.

Pamtiće se i po najlošijem nastupu crnogorskih sportista od obnove nezavisnosti, pa zbog toga i ne čudi što naših predstavnika nije bilo tokom defilea posljednjeg dana Igara.

Uz taktove pjesme "Champs-Elysees" američko-francuskog pjevača Džoa Dasena koja je odzvanjala sa sportskih borilišta i nezaboravnog hita grupe Kvin "We are the champions", glavni grad Francuske je počeo posljednji šou ovih Igara.

Naravno, Pariz 2024 i njegov umjetnički direktor Toma Žoli nisu zaboravili odakle je olimpijska priča krenula, pa su imali i specijalan dio posvećen Atini - kolijevki Igara.

Veče je obilježilo i simbolično iskopavanje olimpijskih krugova iz ruševina i uz pomoć sada već legendarnog "zlatnog putnika" njihovo uzdizanje do vrha "Stadiona Francuska" - kao simbol ujedinjenih kontinenata i naše planete.

Muzički spektakl predvodile su čuvene grupe iz Versaja "Air" i "Phoenix", zatim duo Anžel van Laken i DJ Kavinski, a švajcarski pijanista Alan Roše je svirao na letećem klaviru...

Zatvaranju su prisustvovali i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah i predsjednik Francuske Emanuel Makron, a između ostalog Pariz 2024 ostaće da se pamti i kako posljednje Olimpjske igre u Bahovoj eri, pošto je najavio da se povlači naredne godine.

"Došli ste iz preko 200 olimpijskih komiteta i zajedno timom izbjeglica učiini da grad svjetslosti sija jače nego ikada. Pokazali ste šta ljudi mogu - živjeli ste zajedno, poštovali jedni druge, čak iako su kod pojedinih vaše zemlje bile u ratu. Hvala vam što ste učinili da svi sanjamo. Olimpijske igre su kreirale kultura mira i svi treba da slijede taj put", rekao je Bah u govoru tokom ceremonije.

Bah
Bahfoto: Reuters

Naglasio je da su Igre u Parizu bile "senzacionalne", koristeći igru riječi kako bi istakao rijeku Senu sa koje je sve krenulo.

Simbolično je zavjesu na nezaboravni Pariz spustila svečana predaja olimpijske zastave - iz ruku gradonačelnice Pariza Ane Idalgo u ruke njene koleginice iz Los Anđelesa Karen Bas.

edede
foto: Reuters

A, onda je Tom Kruz ukrao šou, nakon čega je i Los Anđeles nakratko kroz mini koncert sa jedne od svojih plaža i legendarne hitove Snup Doga, Dr. Drea i Red Hot Chili Peppersa samo najavio kakav šou planetu očekuje kroz četiri godine...

Grad svjetlosti je ispričao svoju priču, sada se svi okreću ka Gradu anđela - do 2028. i nekih novih heroja, događaja koji ostaju da se prepričavaju...

Bonus video: