Helif podnijela tužbu zbog uznemiravanja na internetu

Njen advokad je u saopštenju sve opisao kao "mizoginu, rasističku i seksističku kampanju" protiv bokserke

6748 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Olimpijska bokserska šampionka Iman Helif iz Alžira podnijela je tužbu u Francuskoj zbog uznemiravanja na internetu, poslije brojnih kritika i lažnih tvrdnji o njenom polu tokom Olimpijskih igara u Parizu, rekao je njen advokat.

Helif je u petak osvojila olimpijsko zlato u velter kategoriji, poslije dvije nedjelje interesovanja javnosti za nju, kao i za bokserku sa Tajvana Lin Ju Ting, i kritika da njih dvije ne bi trebalo da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

Žalba je podnijeta u petak specijalnoj jedinici pariskog tužilaštva za borbu protiv govora mržnje na internetu i teško sajber uznemiravanje usmjereno na Helif, rekao je advokat Nabil Boudi.

On je u saopštenju to opisao kao "mizoginu, rasističku i seksističku kampanju" protiv bokserke.

NE PROPUSTITE

Sada je na tužiocima da odluče da li će pokrenuti istragu. Kao što je uobičajeno u francuskom zakonu, u žalbi se ne navodi ime navodnog počinioca, već se prepušta istražiteljima da utvrde ko bi mogao biti kriv.

Poslije prve borbe Helif na olimpijskom turniru, kada joj je Italijanka Anđela Karini predala borbu poslije 46 sekundi, na društvenim medijima pojavile su se tvrdnje da je Helif transrodna ili da je muškarac, što je odbacio i osudio Međunarodni olimpijski komitet.

Helif je rekla da takve zablude o njoj "štete ljudskom dostojanstvu".

Helif i Lin su prošle godine diskvalifikovane sa Svjetskog prvenstva u Indiji, nakon što je Međunarodna bokserska federacija saopštila da su njihovi rezultati utvrđivanja pola bili neodređeni, ali nije dostavila dokumentaciju.

Dobile su podršku sa Tajvana i iz Alžira, a kritikama i tvrdnjama da su one muškarci ili transrodne osobe priključili su se bivši predsjednik SAD Donald Tramp i književnica Džej Kej Rouling.

Bonus video: