Ombudsman: Nije Ski resort Kolašin, nego ski centar Bjelasica

Izreka odluke o žalbi advokata Branka Čolovića na članak „Vlahović: Neću da svojim prisustvom dajem legitimitet kriminalnim radnjama“
128 pregleda 1 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2016. 20:28h

Advokat Branko Čolović, punomoćnik gospodina Zorana Ćića Bećirovića, obratio se žalbom 31. decembra 2015. povodom članka: „Vlahović: Neću da svojim prisustvom dajem legitimitet kriminalnim radnjama“, objavljenog u “Vijestima” 23. decembra 2015.

Advokat Čolović smatra da je u pomenutom članku došlo do povrede načela 1 i 3 Kodeksa novinara Crne Gore (KNCG) tako što je gospodin Rajko Vlahović pogrešno predstavljen kao predsjednik skupštine akcionara AD „Ski resort Kolašin 1450“ što, tvrdi podnosilac žalbe, nije istina.

Žalba je bila formalno uredna i dostavljena je uredništvu na izjašnjenje. Uredništvo je u predviđenom roku dostavilo izjašnjenje autorke spornog teksta, novinarke Dragane Šćepanović, kao i kopije krivične prijave čiji je podnosilac gospodin Rajko Vlahović, koji su proslijeđeni na odgovor podnosiocu žalbe. Na novinarkino izjašnjenje advokat Čolović dao je odgovor.

Na osnovu uvida u dostavljena dokumenta donijela sam odluku da usvojim žalbu advokata Čolovića, jer sam mišljenja da je došlo do povrede načela 1, odnosno njegovih smjernica 1.1 Opšti standardi i 1.2 Tačnost, kao i povrede načela 3, odnosno njegove smjernice 3.1 Komentar.

Smjernice 1.1 i 1.2 KNCG prekršene su na način što novinarka nije preuzela sve razložne korake i odgovarajuće mjere kako bi provjerila tačnost objavljene informacije koja se, prema dokumentima u koje sam imala uvid a koje mi je ona sama dostavila, ispostavlja kao netačna. Naime, tvrdnju da je gospodin Rajko Vlahović predsjednik Skupštine akcionara AD “Ski resort Kolašin 1450” ne potvrđuje kopija krivične prijave koju je novinarka priložila kako bi opravdala navode koje iznosi u tekstu. Naprotiv, u krivičnoj prijavi stoji da je gospodin Rajko Vlahović predsjednik skupštine akcionara Ski centra “Bjelasica”, dok je u objavljenom tekstu drugačije predstavljen – kao predsjednik AD “Ski resort Kolašin 1450”, što nije slučaj.

Smjernica 3.1 KNCG prekršena je na način što novinarka pretpostavku – da je AD Ski centar Bjelasica isto što i AD “Ski resort Kolašin 1450” – ne označava kao takvu, već tretira kao utvrđenu činjenicu, čime formira nepravilan kontekst za razumijevanje događaja o kome informiše javnost.

Iz navedenih razloga, odlučila sam da žalbu advokata Čolovića usvojim u cjelosti.

Bonus video: