Djelimično usvojene žalbe

Budući da nakon medijacije u kojoj su učestvovale obje strane nije bilo moguće doći do sporazumnog rješenja, odlučila sam da djelimično usvojim žalbu jer sam saglasna sa podnosiocem žalbe da je došlo do povrede načela 3, smjernice 3.1

2403 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Preduzeće za priređivanje igara na sreću Džek pot podnijelo je žalbu na tekst ”Brano i Džigi i dalje jači od države”, objavljen u štampanom izdanju i na portalu Vijesti 05. marta 2022. Podnosilac žalbe smatra da je u predmetnom tekstu došlo do višestrukih povreda načela 1 i 2 Kodeksa novinara i novinarki Crne Gore (KNCG). Prijavljeno je kršenje smjernice 1.1. Opšti standardi, kao i smjernice 1.2. Tačnost, i to u pet navrata. Podnosilac žalbe nalazi da je povrijeđeno i načelo 2, odnosno njegova smjernica 2.1. Komentar u šest navrata, a takođe je prijavljena i povreda smjernice 1.3. Postupanje sa izvorima, kao i 9.1. Izvještavanje o kriminalu, istrazi i sudskim postupcima.

Smjernica 1.2. KNCG je prema podnosiocu žalbe prekršena tako što je zakonska odredba o mogućnosti produženja koncesije koja je u tekstu navedena, pripisana Zakonu o koncesijama, a ne Zakonu o igrama na sreću kojem zapravo pripada, kako ističe podnosilac žalbe. Ista je smjernica prekršena i iznošenjem, prema žalitelju – netačne tvrdnje da je privredno društvo Džek pot predalo zahtjev “za dodjelu prava/produženje koncesije” za priređivanje igara na sreću Sektoru za igre na sreću, kao i da je podnijelo “Privrednom sudu zahtjev za privremenu mjeru da mu se odobri nastavak rada i mimo isteka koncesije”. Podnosilac žalbe navodi da je Džek pot uputio zahtjev “Vladi Crne Gore na odlučivanje u skladu sa njenim nadležnostima, dok su Privrednom sudu uloženi Tužba i Zahtjev za sprovođenje privremene mjere u skladu sa njegovim nadležnostima”. U žalbi se dalje tvrdi da nije tačna tvrdnja iznešena u tekstu da su “izbjegli obavezu od dva miliona eura”, kao ni ona da se Džek pot nalazi u privilegovanom položaju. Prema navodima žalbe svih pet prijavljenih kršenja smjernice 1.2. KNCG pratilo je i kršenje načela 2, njegove smjernice 2.1. koja je dodatno prekršena i time što su u istu rečenicu stavljene “činjenice o tome kada je privredno društvo Džek pot predalo zahtjev za produženje koncesije i neistinite (…) tvrdnje da je navodno bilo jasno da koncesija ne može biti produžena.” Konačno, podnosilac žalbe smatra da je smjernica 9.1. KNCG prekršena prejudiciranjem ishoda sudskog postupka koji je pred Privrednim sudom.

Nakon medijacije u kojoj su obje strane učestvovale iscrpnim izjašnjenjima i odgovorima, a budući da nije bilo prostora za sporazumno rješenje žalbe, donijela sam odluku da žalbu djelimično usvojim, jer sam saglasna sa podnosiocem žalbe da je došlo do povrede smjernice 1.2. u tri navrata: navođenjem pogrešnog zakona kao izvora zakonske odredbe citirane u tekstu, objavljivanjem nepotpune informacije o osnovi ‘obaveze od dva miliona eura’, kao i plasiranjem komentara u opremu teksta. Ostale navode žalbe ne nalazim osnovanim.

Preduzeće za priređivanje igara na sreću Džek pot podnijelo je žalbu na način na koji je objavljena njihova ispravka: ”Ćutanje na naše zahtjeve” (na tekst ”Brano i Džigi i dalje jači od države”), u štampanom izdanju i na portalu Vijesti 10. marta 2022. Podnosilac žalbe smatra da je došlo do više propusta kojima je prekršeno načelo 3, smjernica 3.1. Ispravka i odgovor Kodeksa novinara i novinarki Crne Gore (KNCG), kojima se osigurava primjena prava na ispravku i prava na odgovor u skladu sa zakonom. U žalbi se ističe problematičan plasman ispravke – iako je objavljena na istim stranama (str. 6. i 7.), nije najavljena na naslovnim stranama štampanog izdanja i portala; dok je tekst objavljen na gornjem dijelu strana 6. i 7, ispravka je objavljena na njihovom donjem dijelu; spornim nalaze i vrijeme objave na portalu, kao i činjenicu da je ispravka, kako se u žalbi navodi “prepravljena”, odnosno da joj je dodat prvi pasus koji sadrži sintagmu “kako tvrde” čime se pokušala umanjiti istinitost, ističe se u žalbi.

Budući da nakon medijacije u kojoj su učestvovale obje strane nije bilo moguće doći do sporazumnog rješenja, odlučila sam da djelimično usvojim žalbu jer sam saglasna sa podnosiocem žalbe da je došlo do povrede načela 3, smjernice 3.1. Ispravka i odgovor propustom uredništva da ispravku najavi na naslovnoj strani štampanog izdanja i propustom da napomene da je riječ o ispravci (a ne o reagovanju). Ostale navode žalbe ne nalazim osnovanim.

Paula Petričević, ombudsmanka ND Vijesti

Napomena:

Usljed tehničkog propusta i propusta glavnog urednika odluke Ombudsmanke Vijesti o žalbama kompanije “Džek pot” objavljene su sa zakašnjenjem u odnosu na rokove propisane poslovnikom.

Izvinjavamo se čitaocima i podnosiocima žalbi.

Bonus video: