Dan kada je fudbal najljepši dio tradicije

Na Ostrvu, ali i širom svijeta, oči će biti uprte u 19. kolo Premijer lige koje zaokružuje prvi dio sezone
592 pregleda 0 komentar(a)
Utakmice za “Boxing dej” u Engleskoj imaju gotovo kultni status, Foto: Rui Vieira
Utakmice za “Boxing dej” u Engleskoj imaju gotovo kultni status, Foto: Rui Vieira

Postoji više verzija o tome kako je čuveni “Boksing dej”, dan nakon Božića u Engleskoj, dobio naziv.

Jedna kaže da “Boksing dej” vuče korijene još iz doba gospodara koji su darovali njihovim slugama božićne kutije (“Christmas box”), da bi oni te darove nosili svojim porodicama.

Druga se odnosi na kutiju za donaciju siromašnima koja se postavljala u crkvama na Božić, a otvarala dan kasnije.

Vjeruje se i da su veliki brodovi prilikom isplovljavanja iz luke posjedovali kutiju sa novcem kako bi im donijela sreću. Ukoliko bi putovanje bilo uspješno, ona bi se predala svešteniku i otvarala dan nakon Božića, a sav novac podijelio siromašnima.

To su bila neka davna vremena, a danas - “Boksing dej” u Engleskoj je u znaku druženja, odlaska u šoping, uživanja i - fudbala.

Na Ostrvu, ali i širom svijeta, oči će biti uprte u 19. kolo Premijer lige koje zaokružuje prvi dio sezone.

Šampion Mančester siti tražiće Lesteru početak novog pobjedničkog niza, nakon što ga je Kristal Palas šokirao na “Etihadu” u prošlom kolu i ostavio ga na četiri boda minusa u odnosu na vodeći Liverupul.

- Dešava se da izgubimo bodove, ali reakcija je ono što me čini radosnim. U nekim detaljima smo bolji nego prethodne sezone, što je i normalno kada smo duže vremena zajedno - rekao je menadžer “građana” Pep Gvardiola.

Liverpul u 18 kola upisao je 15 pobjeda i tri remija. Već se o “redsima” piše kao o timu koji bi mogao da uradi ono što je Arsenal u sezoni 2003/04. kada je bez poraza stigao do titule. Danas na “Enfild” stiže Njukasl.

- Najbitnije je da smo pobijedili posljednji meč, utakmica sa Vulvsima je bila veliki izazov. Nakon mečeva sa Mančester junajtedom i Napolijem moglo je da se dogodi da izgubimo fokus, tako da sam zadovoljan stavom ekipe. To nam treba i protiv Njukasla - da ostanemo bijesni, pohlepni i odradimo posao - istakao je Jirgen Klop.

Liverpul ima 48, Mančester siti 44, a Totenhem 42 boda. Mogu li “sparsi” da se uključe u trku za titulu? Priča će biti još realnija ako danas na “Vembliju” savladaju Bornmut.

- Blizu smo vrha, ali nije lako igrati četiri takmičenja sa fondom igrača koji mi imamo. Moramo da razmišljamo samo o narednom protivniku, da pokažemo zrelost protiv ekipa kao što je Bornmut i da pobjedama vršimo pritisak na favorite za titulu - kazao je trener Totenhema Maurisio Poketino.

Arsenal se vratio na pobjednički kolosjek, savladao je Barnli u subotu i izjednačio se na tabeli sa četvoroplasiranim Čelsijem. Danas ide u Brajton.

- Brajton je težak protivnik, fizički moćan i ima odličnog trenera - poručio je Unaj Emeri.

Čelsi, s druge strane, na gostovanju Votfordu mora da pokaže reakciju nakon što je u subotu na “Stamford bridžu” izgubio od Lestera - bio je to prvi poraz “plavaca” na svom stadionu nakon osam mjeseci.

Votford je u subotu savladao Vest Hem u gostima, a neporažen je tri ligaška meča zaredom. Sautempton s novim menadžerom Ralfom Hasenhutlom traži treći trijumf zaredom u duelu kod kuće protiv Vest Hema, dok posljednjeplasirani Fulam protiv Vulferhemptona traži prvi trijumf od 24. novembra...

Drugi Solskjerov debi na “Old trafordu”

Mančester junajted čeka Hadersfild, a meč će obilježiti povratak Ole Gunara Solsjkera na “Old traford”.

- Nije lako, ne mislim da će biti lako. Ipak, radujem se utakmici i mislim da se i igrači isto raduju, kao i navijači - rekao je Solskjer, koji je na debiju deklasirao Kardif 5:1.

“Crveni đavoli” su ove sezone slavili svega pet od ukupno 12 mečeva kod kuće u svim takmičenjima.

- Junajted nikada ne smije da bude nadjačan. Nije bitno protiv koga igramo - moramo da trčimo više od rivala, a umijećem ćemo stvarati šanse. Sa igračima ovakvog kvaliteta uvijek smo u mogućnosti da to ostvarimo - kaže Norvežanin, koji ima ugovor do kraja sezone:

- Nadam se da ću u narednih pet mjeseci raditi dovoljno dobar posao kako bi navijači nastavili da mi skandiraju ime - kazao je 45-godišnji trener..

Bonus video: