TV ugovor u Premijer ligi pretvara LŠ u drugorazredno takmičenje

Zanimljivo je da je Real za prošlu sezonu od Uefe dobio čak 20 miliona eura manje nego Kardif za prava prenosa Premijer lige!
1 komentar(a)
Mančester siti, Foto: Beta/AP
Mančester siti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2015. 12:33h

Odluka “Skaja” i “BT Sporta” da plate 6,9 milijardi eura za prava prenosa tri sezone Premijer lige nije loša vijest samo za ostala takmičenja u Engleskoj, već i za Ligu šampiona.

Sajt Goal.com je u analizi čak konstatovao da će najjače evropsko takmičenje na Ostrvu izgubiti primat i postati drugorazredno.

Nagrade klubovima su u domaćim takmičenjima mnogo veće nego u Ligi šampiona. Real Madrid je, naime, za osvajanje “desime” od Uefe dobio svega 57,4 miliona eura, a u Španiji je od TV prava zaradio čak 140 miliona, jer “kraljevski klub” i Barselona uzimaju najveći dio od ukupno 755 miliona.

Najveća razlika u odnosu na Evropu je, naravno, u Engleskoj, gdje su klubovi znatno ravnopravniji. Čelzi je, na primjer, za 3. mjesto u Premijer ligi dobio 112,9 miliona eura, a za plasman u polufinale Lige šampiona svega 43,4 miliona.

Zanimljivo je da je Real za prošlu sezonu od Uefe dobio čak 20 miliona eura manje nego Kardif za prava prenosa Premijer lige! I ta razlika će samo rasti, jer će jedna utakmica najzanimljivije nacionalne lige “Skaj” i “BT Sport” koštati nestvarnih 12 miliona eura!

Tako će po novom ugovoru tim koji ispadne u Čempionšip zaraditi tri puta više nego osvajač Lige šampiona. Istraživanja govore da bi polovina klubova u Engleskoj prihvatila i 17. mjesto u Premijeršipu, prije nego polufinale elitnog evropskog takmičenja!

Zbog novog ugovora, u Engleskoj očekuju da će razlika između njih i ostatka Evrope rasti.

“Klubovi će novac koji dobiju ulagati u najbolje igrače, kako bi imali što jače timove”, rekao je izvršni direktor Premijer lige Ričard Skadamor.

Ogromna sredstva će omogućiti klubovima sa Ostrva da dovode najbolje igrače svijeta, što bi lako moglo da dovede da trofej u Premijer ligi bude prestižniji nego “ušati” pehar Lige šampiona.

Trenutno je 14 engleskih klubova među 30 na svijetu koji najviše zarađuju, a sa novim ugovorom će se još pomjerati na listi koju objavljuje “Diloit”.

“Skaj” je za trogodišnja prava prenosa platio 5,6 od ukupno 6,9 milijardi eura, a direktor za korporativne poslove Grejem Mekvilijam je na Tviteru objasnio zašto je ta kompanija odustala od prava na Ligu šampiona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Prava je odluka da ne jurimo Ligu šampiona. Trista miliona garantuje samo 26 mečeva britanskih timova. Premijer liga više znači navijačima”, napisao je Mekvilijam.

A ogroman novac koji će dobiti klubovi na Ostrvu je zabrinuo sve u Evropi.

“Imamo ozbiljan problem. Nećemo biti najbolja liga već sljedeće sezone”, priznao je za BBC predsjednik španske Primere Havijer Tebas.

Očito je, stiže vrijeme kada će gotovo svi najbolji igrači svijeta igrati u Premijer ligi. Zbog toga se lako može desiti da Liga šampiona postane drugorazredno takmičenje...

Bonus video: