Puma isplatila Kontea, promocija u ponedjeljak

Po pisanju italijanskih medija, Konte će na klupi Italije biti naredne dvije godine za godišnju platu između tri i po i četiri miliona eura
0 komentar(a)
Antonio Konte, Foto: Reuters
Antonio Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2014. 18:56h

Otkazao je Juventusu usred pripremnog perioda, ali Italiju nije mogao da odbije - Antonio Konte je novi selektor "azura", a promocija je zakazana za ponedjeljak.

Bivši trener Juventusa (vjeruje se da je otišao iz Juvea upravo zbog poziva reprezentacije) od odlaska Ćezarea Prandelija nakon Mundijala je bio prvi kandidat za klupu nacionalnog tima, a sve je dobilo epilog nakon što je u predsjednika Fudbalskog saveza Italije (FIGC) promovisan Karlo Tavekjo.

Dok je jedna struja u FIGC bila za to da selektor postane Roberto Manćini (šanse je imao i Alberto Zakeroni), Tavekjo je imao jasan plan da reprezentaciju povjeri Konteu i nakon tri dana pregovora posao je završen.

Po pisanju italijanskih medija, Konte će na klupi Italije biti naredne dvije godine za godišnju platu između tri i po i četiri miliona eura.

To bivšeg trenera Juvea čini trećim najplaćenijim selektorom u svjetskom fudbalu, iza Fabija Kapela (koji u Rusiji ima devet miliona eura po sezoni) i Engleza Roja Hodžsona (4,5).

Konte će u Italiji imati više nego dvostruko veći novac od Prandelija (1,7 miliona eura), a presudnu ulogu je imao tehnički sponzor Italije "Puma".

Njemački proizvođač sportske opreme je navodno pristao da plaća polovinu od godišnje plate novom selektoru, a italijanska javnost se juče najviše bavila time da li je Konte preskup za nacionalni savez.

Mediji na Apeninima su u cijeloj priči posebno apostrofirali činjenicu da je Konte prvi trener s juga Italije (rođen je u Lećeu) koji je postao selektor.

Bonus video: