Zenit dao Spaletiju kartu u jednom smjeru

"Zahvalni smo Spaletiju za sve što je uradio za Zenit. Uvijek će biti zadovoljstvo sresti ga ponovo u Sankt Peterburgu. Hvala mister", objavljeno je na zvaničnom sajtu Zenita
1 komentar(a)
Spaleti, Foto: REUTERS
Spaleti, Foto: REUTERS
Ažurirano: 11.03.2014. 12:19h

Loša igra i loši rezultati koštali su posla doskorašnjeg trenera Zenita Lućana Spaletija, kome je klub iz Sankt Peterburga juče uručio kartu u jednom smjeru.

Italijanski trener imao je ugovor do 2015. godine, ali je smijenjen već nakon prvog kola drugog dijela sezone Premijer lige Rusije, u kojem je Zenit remizirao kod kuće sa Tomskom (0:0) i ostao bez prvog mjesta na tabeli, koje je preuzela Lokomotiva.

Deset dana ranije, Zenit je izgubio prvi meč osmine finala Lige šampiona kod kuće od Borusije Dortmund (4:2) i maltene se oprostio od daljeg takmičenja.

"Zahvalni smo Spaletiju za sve što je uradio za Zenit. Uvijek će biti zadovoljstvo sresti ga ponovo u Sankt Peterburgu. Hvala mister", objavljeno je na zvaničnom sajtu Zenita.

Otkaz italijanskom stručnjaku (55) posljedica je hronično loše igre ruskog giganta. I pored velikih imena u timu, Spaleti nikako nije mogao da pronađe harmoniju u ekipi.

Zenit je prošle sezone, i pored najskuplje ekipe, izgubio bitku za titulu u Rusiji od CSKA, dok je u Ligi šampiona eliminisan nakon prve faze.

Tek za nijansu bolja bila je ova sezona, u kojoj je tim iz Sankt Peterburga jedva uspio da prođe grupu Lige šampiona i osvoji jesenju titulu u prvenstvu. Na startu proljeća, međutim, iznad kluba lebdi veliki znak pitanja...

Ruski mediji pišu i da su loši međuljudski odnosi unutar tima nagrizli ekipu iznutra, te podsjećaju da je Zenit igrao mnogo bolje prije dolaska skupo plaćenih zvijezda, Brazilca Hulka i Belgijanca Vitsela.

Njihov dolazak prije dvije zime izazvao je pravu pobudu među ruskim igračima u timu. Izgledalo je da se situacija smirila, ali je prava istina da Zenit nikad više nije igao tako dobro kao prije kupovine Hulka i Vitsela.

Ceh je platio Spaleti, koji napušta Sankt Peterburg sa dvije titule prvaka Rusije i jednim osvojenim Kupom.

Njega će makar privremeno naslijediti bivši igrač Zenita Sergej Semak.

Bonus video: