Tompson na dočeku fudbalera: Kad krava da deset litara, pa sve prospe

Tompson se juče pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus sa hrvatskim fudbalerima, od kojih su neki odmah oduševljeno objavili fotke na društvenim mrežama na kojima sa njim poziraju
150 pregleda 0 komentar(a)
hRVATSKA DOČEK, Foto: Twitter
hRVATSKA DOČEK, Foto: Twitter
Ažurirano: 17.07.2018. 12:13h

Hrvatska je juče dočekala vicešampione. Modrić i saigrači doputovali su juče u Zagreb, gdje im je priređen doček, kojem je prisustvovalo preko 250.000 ljudi.

Jedan od ključnih aktera dočeka "vatrenih" u glavnom gradu Hrvatske bio je i pjevač Marko Perković Tompson, koji nije bio u zvaničnom programu dočeka, piše Indkes.

On se događaju priključio na insistiranje reprezenativaca.

Tompson se juče pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus sa hrvatskim fudbalerima, od kojih su neki odmah oduševljeno objavili fotke na društvenim mrežama na kojima sa njim poziraju.

Stigo je kralj..!?? jedan jedini.!!! Idemo hrvatska ??

A post shared by Ivan Rakitic (@ivanrakitic) on

Pjevač je jedno vrijeme bio centralna figura televizijskog prenosa, tokom kojeg se mogao čuti i razgovor između njega i kapitena reprezentacije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Jelačića.

Kada se autobus sa reprezentativcima probio dovoljno blizu bine na Trgu bana Jelačića, činilo se da je u toj masi nestao i Tompson, ali igrači su ga u jednom trenutku pozvali da se popne na binu, na kojoj je otpjevao "a capella" verziju svoje pjesme “Lijepa li si”, koja je proteklih godina postala nezvanična himna hrvatske reprezentacije.

Jedini negativan detalj koji su zabilježili strani mediji

Indeks piše da su prisustvo Tompsona zabilježili su i neki strani mediji, pitajući se šta jedan ekstremno desničarski pjevač, poznat po svom koketiranju s ustaštvom, radi u društvu svjetskih viceprvaka u fudbalu.

Bio je to, kako kažu, vjerovatno jedini negativan detalj koji su svjetski mediji sinoć zabilježili u Zagrebu.

Tome se ne treba čuditi ako se zna da ostatak Evrope nije tako blagonaklon prema Tompsonovom liku i djelu u odnosu kako se pjevač tretira u Hrvatskoj, u kojoj ga promovišu u dežurnog izvođača za sve važne nacionalne događaje.

Tompsonovi koncerti zabranjeni u Njemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Sloveniji...

Tompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, u kojima se opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva.

Pamti se njegovo pjevanje pjesme “Jasenovac i Gradiška Stara” te činjenica da mu najveći hit započinje ustaškim pozdravom.

Prije dvije godine, krajem jula, odlukom gradskog vijeća švajcarskog grada Šlirena, zabranjen je koncert koji je trebalo da bude održan 3. septembra.

"Ultranacionalistički stavovi"

Švajcarski konzervativni list Neue Zuericher Zeitung u članku je Tompsona opisao kao izvođača koji "uvijek iznova" upada u oči zbog "ultranacionalističkih stavova" i "veličanja fašističkog režima ustaša". Kantonalna vlada je dodatno potvrdila odluku gradskih vlasti Šlirena.

Slična obrazloženja su se mogla čuti i kad je Tompson pokušao da nastupi u Berlinu i Mariboru.

Indeks piše da se u Hrvatskoj na Tompsonovim koncertima okupljaju desničari koji poneseni njegovim pjesmama nacionalne tematike znaju prirediti i izlive mržnje, kakva je zabilježena na proslavi godišnjice Oluje u Kninu 2015. Tada je masa na tom koncertu, nakon što je on svoju pjesmu "Čavoglave" započeo standardnim povikom "Za dom spremni", glasno skandirala “Ubij Srbina”.

Zbog svega toga je problematično bilo jučerašnje guranje Tompsona u prvi plan jer on, kako piše Indeks, niti je izvođač koji ujedinjuje Hrvate, niti njegovo prisustvo na veličanstvenom dočeku za svjetske viceprvake u fudbalu šalje u svijet dobru sliku o Hrvatskoj.

Bonus video: