FIFA: Gol tehnologija na SP u Brazilu

FIFA će u najskorije vrijeme raspisati tender za korišćenje gol tehnologije na predstojeća dva velika takmičenja.
1 komentar(a)
Blater, Foto: REUTERS
Blater, Foto: REUTERS
Ažurirano: 19.02.2013. 16:12h

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odobrila je danas upotrebu gol tehnologije na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

"Nakon uspješne implementacije na klupskom prvenstvu svijeta odlučili smo da gol tehnologiju koristimo na Kupu konfederacija u Brazilu 2013. godine, kao i na svih 12 stadiona na kojima će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2014. godine", navodi se u saopštenju FIFA.

Tehnologija "Oko sokolovo", koja se upotrebljava u tenisu i kriketu i "Goal Ref" sa specijalnim magnetnim senzorima uspješno su testirane u Japanu, u međuvremenu FIFA je testirala još jedan sistem iz Njemačke, koji je položio testove, a uskoro će testirati i četvrti, takođe iz Njemačke.

Upravo zato, FIFA će u najskorije vrijeme raspisati tender za korišćenje gol tehnologije na predstojeća dva velika takmičenja.

FIFA je stav oko upotrebe tehnologije promijenila nakon SP 2010. u Južnoj Africi kada sudije na utakmici Engleska - Njemačka nisu priznale očigledan gol Frenka Lamparda.

Međutim, potpuno drugačije mišljenje vlada u Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) gdje je odlučeno da nema tehnologije, ali su uvedena dvojica novih pomoćnih sudija.

Bonus video: