Češka i Poljska za mjesto u u četvrtfinalu

"Ovo je meč koji su sanjale generacije prije nas i u kojem će se vidjeti sve što smo do sada uradili", rekao je selektor Poljske František Smuda.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 14:38h

Remi u Vroclavu označio bi nacionalnu tugu, pobjeda jednog od domaćina Eura bila bi istorijska - ako Poljaci večeras na „Miejskom” savladaju Češku, prvi put bi se od svog postojanja našli u nokaut fazi Evropskog prvenstva...

Češka pred posljednje kolo ima bod više od Poljaka, čini se da je i pod manjim pritiskom od „orlova”, ali u ovih 90 minuta staje sve - među osam najboljih ide ekipa koja je preko Crne Gore kroz baraž došla do EP-a ili ona koja će „hrabrim sokolima” da bude prvi rival u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Ovo je meč koji su sanjale generacije prije nas i u kojem će se vidjeti sve što smo do sada uradili. Možda je moglo sve ranije da se završi u ovoj grupi, prije svega naš meč sa Grčkom, ali i ovako može da bude odlično po nas. Jasno je - treba nam trijumf i ponašaćemo se na terenu kao tim koji zna šta želi", rekao je selektor Poljske František Smuda.

Poljaci, dakle, igraju za prvi plasman u nokaut fazu u istoriji Eura, ali Česima to nije put u nepoznato - 1996. su bili finalisti, dok su prije osam godina u Portugalu zauzeli treće mjesto.

"Presudiće motiv i glad za pobjedama na velikim takmičenjima. To je na našoj strani, zato i vjerujem u prolaz dalje", kazao je povratnik u tim nakon suspenzije, Vojteh Šćešnji.

Čuvar mreže Arsenala zna šta priča, jer njegov tim i dalje čeka na prvi trijumf na evropskim prvenstvima.

"Samo pobjeda", poručio je sve bolji desni bek Lukas Pišček, dok je Robert Levandovski siguran da Česi dolaze u Vroclav da „parkiraju autobus ispred gola”.

"Spremni su na sve da osvoje bod. Ali, mislim da je sve do nas - jasan je napadač Borusije Dortmund".

Češka je znatno mirnija, a selektoru Mihalu Bileku problem mogu da predstavljaju povrede ponajboljih igrača - Petra Jiračeka, Tomaša Rosickog i Petra Čeha. Ipak, malo ko vjeruje da lideri neće večeras istrčati na teren stadiona u Vroclavu.

"Ako se branite i igrate na remi, možete samo da stvorite probleme sami sebi. Naravno, ne vidim razlog da svim snagama jurimo naprijed po svaku cijenu, ali znamo način kojim treba da pariramo Poljskoj", istakao je Bilek, koji je o šansama da zaigra Rosicki govorio u procentima.

"Da li će igrati? Ima 75 odsto šansi da bude u startnoj postavi", rekao je Bilek.

I Čeh je potvrdio da je sve u redu.

"Ja sam dobro, brine me samo Rosicki".

Golman Čelzija priželjkuje dobar start u večerašnjem meču.

"Očekujem da u utakmicu uđemo kao i protiv Rusije i Grčke. U meču sa Rusijom nismo imali sreće da poentiramo, ali je u drugom duelu sve bilo bolje. Tipujem da će slično da bude i večeras", istakao je Čeh, čiji kiks protiv Grčke na kraju nije kažnjen".

Češka - Poljska

Vroclav - Stadion „Miejski”. Kapacitet: 42.771. Sudija: Kreg Tomson (Škotska). Početak u 20.45.

Češka (4-2-3-1): Čeh - Gebre Selasije, Sivok, Kadlec, Limberski - Hubšman, Plašil - Jiraček, Rosicki, Pilarž - Baroš.

Poljska (4-4-1-1): Šćešnji - Pišček, Vasilevski, Perki, Beniš - Dudka, Blaščikovski, Polanski, Muravski - Obranjak - Levandovski.

Galerija

Bonus video: