Čelnicima FS Hrvatske određen jednomjesečni pritvor

Od Hrvoja Maleša tražili su 95 hiljada eura, a Hajdukov predsjednik predao im je 30 hiljada uz odgovor kako Hajduk nema "crne fondove", piše Index.hr.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2011. 12:16h

Potpredsjedniku Fudbalskog saveza Hrvatske Željku Širiću i predsjedniku sudijske komisije FS Hrvatske Stjepanu Djedoviću određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti uticaja na svjedoke i ponavljanja djela dok se protiv njih vodi istraga zbog primanja mita i zloupotrebe položaja i ovlašćenja, piše hrvatski portal Index.hr.

Dvojac je tražio novac u zamjenu za pošteno suđenje na utakmicama Hrvatske lige. Od Hrvoja Maleša tražili su 95 hiljada eura, a Hajdukov predsjednik predao im je 30 hiljada uz odgovor kako Hajduk nema "crne fondove", piše Index.hr.

Hrvatski portal piše da je prema najnovijim informacijama jasno je da je istraga trajala još od avgusta ove godine i početka aktuelne sezone u Hrvatskoj ligi, a Širić i Djedović su uhapšeni prekjuče prilikom preuzimanja novca.

Širić se branio ćutnjom, advokat okrivljenog tvrdi tvrdi: Radi se o podvali

Širić i Djedović u 10 sati su pojavili pred istražnim sudijom koji im je na traženje Uskoka (Kancelacija/Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) odredio jednomjesečni pritvor. Advokat Krešimir Vilajtović za Index je potvrdio kako je preuzeo slučaj Željka Širića, ali ne i Djedovića.

"Radi se o velikoj podvali, prljavoj podvali od strane nekoga o kome sada ne možemo govoriti, ali to se ne tiče ni policije ni Uskoka", rekao je Vilajtović i dodao kako se Širić branio ćutanjem.

Zamjenik direktora USKOK-a Tonći Petković odgovorio je kako se ne radi o podvali te da su svi dokazi protiv Širića i Djedovića zakonski pribavljeni.

Saopštenje Uskoka:

"USKOK je donio nalog o sprovođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1960., 1950.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita i protivzakonitog posredovanja.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, predsjednik Komisije fudbalskih sudija Izvršnog odbora Hrvatskog fudbalskog saveza i potpredsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza, zajedno i shodno prethodnom dogovoru s drugookrivljenikim, članom Komisije fudbalskih sudija Izvršnog odbora Hrvatskog fudbalskog saveza, u cilju pribavljanja nepravilne materijalne koristi, od avgusta 2011. do 3. decembra 2011., u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu, nakon što je odgovorna osoba jednog fudbalskog kluba od njega zatražila da se njegovom klubu pošteno sudi u sezoni 2011./2012., od te osobe zatražio da mu na ime starih dugovanja preda iznos od 95 hiljada eura.

Nakon što je odgovorna osoba fudbalskog kluba odbila dati traženi novac, uz obrazloženje kako ga ne može isplatiti jer u klubu nema "crnih fondova", prvookrivljeni je od njega zatražio da mu do Božića 2011. preda iznos od 20.000 do 30.000 eura, a on će klubu zauzvrat, koristeći se navedenim funkcijama i zajedno sa "svojim ljudima", u nastavku fudbalskog prvenstva osigurati pošteno suđenje, pa su tako okrivljeni 8. decembra 2011. od odgovorne osobe kluba preuzeli iznos od 30.000 eura.

USKOK je sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenih."

Bonus video: