Rusija smanjuje broj stadiona za SP 2018?

Rusija je prošle godine dobila domaćinstvo SP-a 2018. predloživši da se turnir odigra na 16 stadiona u 13 različitih gradova
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 16:28h

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, koji je ujedno i predsjednik organizacionog odbora Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine, izjavio je da želi da smanji broj stadiona na kojima će se igrati to takmičenje sa 16 na 13.

Rusija je prošle godine dobila domaćinstvo SP-a 2018. u konkurenciji Engleske, zajedničkih kandidatura Španije i Portugala, te Belgije i Holandije, predloživši da se turnir odigra na 16 stadiona u 13 različitih gradova.

"Još nismo donijeli konačnu odluku i teoretski još uvijek postoji mogućnost da se igra na 16 stadiona, ali to nije realno. Samo Moskva ima tri stadiona uz još jedan u njenoj neposrednoj blizini. Smatram da je to previše za SP, nijedan grad ne bi smio da ima više od dva stadiona na kojima će se igrati", kazao je Mutko.

Inače, FIFA smatra kako je 12 stadiona dovoljno za odigravanje Mundijala na kojem nastupaju 32 reprezentacije i tokom kojeg će da se odigravaju 64 utakmice.

"Dvanaest je praktičnija brojka, jer što više gradova su domaćini, to je skuplja organizacija", dodao je Mutko, koji je i član Izvršnog odbora FIFA.

Konačnu odluku o tome u koliko gradova i na koliko stadiona će se igrati Svjetsko prvenstvo donijeće FIFA.

Bonus video: