Ajaks nema plan B, Poketino naredio napad

Bitka za finale Lige šampiona u Amsterdamu - “kopljanici” ni ne pomišljaju da brane pobjedu od 1:0 iz Londona
2017 pregleda 0 komentar(a)
Duel Ziješa i odbrane Totenhema u prvoj utakmici, Foto: Reuters
Duel Ziješa i odbrane Totenhema u prvoj utakmici, Foto: Reuters

Ajaks je prije osam dana uradio ogroman posao u Londonu protiv Totenhema, a sada slijede 90 minuta u Amsterdamu koje će odgonetnuti dilemu da li je holandski velikan spreman i da dovrši posao protiv ponosne ekipe Maurisija Poketina.

Na stadionu “Totenhem hotspur” presudio je gol Donija van de Beka u duelu u kojem je Ajaks iznenađujuće lako savladao desetkovane Sparse i tako samo potvrdio koliko je sigurniji u gostima nego kod kuće. Ajaks je u nokaut fazi ove sezone, naime, slavio sva tri puta van Amsterdama (Real, Juve, Totenhem), a isto toliko posljednjih utakmica na “Johan Krojf areni” nije pobijedio...

- Dali smo gol u gostima - to je ono što smo željeli. Pobijedili smo - to je ono čemu smo se nadali. Sada nam je u mislima samo plasman u finale, ne zanima nas način na koji ćemo do njega doći - rekao je trener Ajaksa Erik ten Hag.

Hoće li Ajaks progutati pritisak moranja jer je sada, želio da prizna ili ne, konačno favorit za prolaz? To je pitanje koje muči navijače pred vjerovatno meč sezone.

- Mislim da smo spremni da “pročitamo” utakmicu na pravi način. U Londonu je bilo dobrih stvari, pogotovo u organizaciji i defanzivnim zadacima, ali smo u napadu neke stvari morali da uradimo bolje - poručio je Ten Hag.

Ajaks juri sedmo finale Lige/Kupa šampiona, takmičenja koje je osvajao četiri puta - 1971, 1972, 1973. i 1995. godine. Gubio je finalne duele 1968. od Milana i 1996. kada je bolji bio Juventus.

- Sve što želim pred revanš je da opustim ekipu, da na plasman u finale gleda kao na nagradu, a ne na obavezu. Uradili smo fantastične stvari ove sezone, ali smo i dalje u igri za dva trofeja. To govori da smo sjajni, ali da možemo da budemo i bolji. Nisam potpuno zadovoljan načinom na koji smo igrali u Londonu, ali jesam rezultatom. Taj gol zaista vrijedi mnogo i stavlja nas u dobru poziciju pred revanš - istakao je Ten Hag.

Totenhem će za razliku od prve utakmice sada u timu imati Sona. Samim tim će i biti opasniji.

- Nismo bili dobri u prvoj utakmici. Nije nas Ajaks iznenadio, igrao je svoju igru, ali smo mi bili daleko od nivoa koji traže ovako bitne utakmice - rekao je menadžer Totenhema Maurisio Poketino.

Svjestan da se u sportu pamte samo pobjednici, Argentinac je imao poruku za svoj tim:

- I dalje smo u mogućnosti da nadoknadimo sve. Na 90 minuta smo od velikog finala i šanse da se osvoji najvažnije takmičenje u klupskom fudbalu. Obećavam da nismo rekli posljednju riječ, idemo u napad na finale - zaključio je bivši menadžer Sautemptona.

Van der Vart: Svi znamo da Ajaks neće čekati

Mnogo je igrača koji spajaju Totenhem i Ajaks, samo u ovom timu Sparsa postoje četvorica koji su fudbalsko ime napravili upravo u Amsterdamu - Kristijan Eriksen, Tobi Alderveireld, Jan Fertongen i Davinson Sančes. Dva tima veže i Rafael van der Vart - dijete “kopljanika” i vezista koji je bio dio Totenhema od 2010. do 2012.

- U Ajaksovoj krvi je da ne čeka i nada se da Totenhem neće dati gol. Ajaksov cilj je uvijek isti - pokušaće da zatresu mrežu i da navijačima priredi spektakl. Početak meča je vrlo bitan, jer će Totenhem napasti i Ajaks mora da bude spreman na kontraudar - rekao je Van der Vart.

Podvukao je i prisustvo Sona, s kojim je igrao u njemačkom Hamburgeru.

- Vidjelo se koliko je nedostajao Totenhemu u prvom meču. Sada će biti na terenu, samim tim će odbrana Ajaksa imati mnogo muka. Son je takav napadač, ne miruje i voli da je na svakom dijelu terena - istakao je Van der Vart.

Bonus video: