Najstarije takmičenje koje svima daje šansu

Sjutra na „Vembliju” repriza finala FA kupa iz 2017. kada su „tobdžije” na oproštaju Arsena Vengera 13. put podigle pehar

3376 pregleda 0 komentar(a)
Duel Ridigera i Lakazeta, Foto: Beta/AP
Duel Ridigera i Lakazeta, Foto: Beta/AP

Engleski FA kup, najstarije takmičenje na svijetu koje traje još od 1871. godine, uvijek je predstavljalo šansu za osrednje i manje klubove.

U bliskoj prošlosti se pamti pobjeda Vigana nad Mančester sitijem u finalu 2013, što je predstavljalo senzaciju nad senzacijama, istorija govori da su makar jednom FA kup osvajali i klubovi poput Hadersfilda, Barnlija, Kardifa, Blekpula, Nots kauntija...

Prvi osvajač FA kupa su londonski Vonderersi, klub koji je u periodu od 1872. do 1878. pet puta bio najbolji u ovom takmičenju, a onda se desetak godina kasnije ugasio... Isti broj trofeja kao Vonderersi imaju i slavniji klubovi poput Evertona i Vest Broma, dok je do sada samo jedan više osvojio Mančester siti, pa i Njukasl.

Suština je, dakle, da FA kup daje šansu svakom, a ove sezone, koja će se pamtiti po krizi zbog koronavirusa, za trofej će se boriti londonski rivali - Arsenal i Čelsi.

Finale se igra sjutra na „Vembliju”, Arsenal ima obavezu da slavi i tako da sezoni smisao. Jer, samo u slučaju da podigne pehar, tim Mikela Artete će se plasirati u Ligu Evrope. Ako slavi Čelsi, to znači da na evropsku scenu ide Vulverhempton, sedmoplasirani u Premijer ligi. A Čelsi? Samo ima cilj da kruniše odličnu godinu pod komandom Franka Lamparda jer je ispunio plan plasmanom u Ligu šampiona.

foto: Graphic News

- Trofej bi bio dobar početak ljeta u kojem nas čeka mnogo posla kako bismo Arsenal vratili tamo gdje mu je mjesto - rekao je Arteta, menadžer tima sa „Emirejtsa”.

Arsenal je rekorder po broju trofeja u FA kupu. Osvojio ih je 13 (jedan manje ima Mančester junajted), a nije poražen u finalu još od 2001. i duela s Liverpulom. Od tada, slavio je u šest okršaja za pehar. Posljednji je osvojio 2017. na oproštaju Arsena Vengera, i to baš pobjedom nad Čelsijem. Čelsi želi devetu krunu u ovom takmičenju, a posljednji put se radovao 2018. kada je Eden Azar iz penala srušio Mančester junajted.

- Poštujemo sve što je uradio Arsenal od kada je Arteta stigao u klub i postavio stvari onako kako želi. Umorni smo od napornog ritma, ali moramo da pronađemo snagu jer finale je finale - istakao je Lampard.

Bonus video: