Barsa - Bajern: Više od utakmice

Mnogo detalja iz istorije povezuje dva kluba - bavarski i katalonski gigant su razmjenjivali fudbalere, dijelili trenere, čak i statistiku

6645 pregleda 28 reakcija 4 komentar(a)
Levandovski, Foto: Reuters
Levandovski, Foto: Reuters

Bajern i Barselona imaju po pet titula prvaka Evrope, ali to nije jedini razlog zbog kojih je njihov večerašnji sudar u četvrtfinalu Lige šampiona (21 sat) više od obične fudbalske utakmice.

Mnogo detalja iz istorije povezuje dva kluba - bavarski i katalonski gigant su razmjenjivali fudbalere, dijelili trenere, čak i statistiku...

Posljednji put su se sastali 2015, u polufinalu, kada je Mesi u drugom poluvremenu prvog meča na „Kamp nouu” za samo nekoliko minuta riješio cijeli dvomeč - 3:0.

foto: Graphicnews

Treneri Luj van Gal i Pep Gvardilola su, s druge strane možda i najsvježija „poveznica” Barse i Bajerna. Holanđanin je na klupi Katalonaca sjedio tri sezone (od 1997. do 2000. godine), osvojio je dvije titule, Kup i Superkup Evrope, dok je sa Bavarcima deceniju kasnije uzeo duplu krunu u Njemačkoj i odveo ih do finala Lige šampiona.

Gvardiola je za četiri godine na klupi Barse stvorio jedan od najvećih timova u istoriji fudbala, osvojio sve što se moglo osvojiti, uključujući i dvije Lige šampiona, dok je na klupi Bavaraca za tri sezone uzeo sve tri Bundeslige, ali u LŠ nije mogao dalje od osmine finala.

„Marka” je objavila da je sedam igrača kroz istoriju nosilo dres i Bajerna i Barse - Mark Hjuz, Patrik Anderson, Pepe Rejna, Mark van Bomel, Tijago Alkantara, Arturo Vidal i Felipe Kutinjo.

Bajern je, inače, posljednji tim u Ligi šampiona koji je pobijedio Barsu na njenom terenu - čak 3:0, u revanšu polufinala 2013. godine.

Bonus video: