Nejmar i Mbape krote „bikove”: Šta god bude, piše se istorija

Pari Sen Žermen večeras (21 čas) protiv Lajpciga igra drugo polufinale Lige šampiona u istoriji. Prije 25 godina bolji je bio Milan, za koji je oba gola u revanšu dao Dejan Savićević

12155 pregleda 1 komentar(a)
Aduti Tomasa Tuhela: Nejmar i Kilijan Mbape, Foto: Reuters
Aduti Tomasa Tuhela: Nejmar i Kilijan Mbape, Foto: Reuters

U maju 2009. kompanija Red Bul austrijskog multimilijardera Ditriha Matešica kupila je prava za nastup u Petoj ligi Njemačke od Markranštata. Formiran je RB Lajpcig, sa ciljem da se za osam godina stigne do Bundeslige, što je ispunjeno 12 mjeseci ranije.

Dvije godine nakon Matešicovog ulaska na njemačko tržište, u fudbal je na velika vrata ušao vladar Katara, Tamim bin Hamad al Tani, koji je od 2011. do danas „spiskao” milijardu i 300 miliona eura da bi Pari Sen Žermen postao prvak Evrope. Sada će se dva kluba koje fudbalska aristokratija ne voli, jer nemaju tradiciju (PSŽ slavi tek pola vijeka postojanja), boriti za finale Lige šampiona. Ko god da pobijedi, biće mu to najveći uspjeh u istoriji.

11 godina i tri mjeseca od osnivanja bilo je potrebno Lajpcigu da se domogne polufinala Lige šampiona. Time je oboren rekord Crvene zvezde, koja je formirana u martu 1945. godine, a u februaru 1957. izbacila bugarski CDNA (sada CSKA) u četvrtfinalu Kupa šampiona. U polufinalu je ispala od Fiorentine

„Sveci” su igrali polufinale i 1995. godine, ali je generacija za koju su igrali Rai, Žorž Vea, David Žinola i brojni drugi poražena u oba meča od moćnog Milana - u Parizu je za 1:0 u 91. minutu pogodio Zvonimir Boban, a u revanšu na „San Siru” je oba gola dao Dejan Savićević.

Parižani su ovog puta favoriti, ako ni zbog čega drugog bar zbog činjenice da u svom sastavu imaju dva najskuplja, po nekima i najbolja fudbalera današnjice - Nejmara i Kilijana Mbapea. Momci koji su zajedno plaćeni čak 402 miliona eura bili su, uz tihog heroja Erik-Maksima Čupo-Motinga, najzaslužniji za magičan preokret protiv Atalante golovima u 90. i 93. minutu.

PSŽ je prethodnih godina patio, protiv Barselone nije prošao ni kada je dobio prvi meč 4:0, ali se čini da je pod vođstvom Tomasa Tuhela konačno sazrio za najveće domete.

- Mnogo smo se promijenili. Ono što nam se događalo prethodnih godina je ostavilo ožiljke, ali nam je i omogućilo da dođemo dovde. Ovdje sam sedam godina, a klub je stalno rastao. Doveli smo sjajne igrače, kao što su Nejmar i Mbape, koji su globalne zvijezde i sjajna je stvar biti sa njima u timu. Ove sezone smo imali dosta problema sa povredama, ali smo držali visok nivo. To je naša snaga - rekao je Markinjoš, koji je postigao izjednačujući gol u četvrtfinalu protiv Atalante.

Brazilac je svjestan da protiv „bikova” neće biti nimalo lako.

- To je mlad, neustrašiv tim, koji je igrao sjajno ove sezone u Ligi šampiona. Dominirao je protiv Atletika. Znamo da moramo da damo maksimum, oslanjanje na rejting nas neće dovesti nigdje. Igra se samo jedna utakmica, znamo da nemamo pravo na grešku, a naš cilj se zna - titula. O tome sanjamo - poručio je Markinjoš.

foto: Graphic News

Meč koji se večeras (21 čas) igra na stadionu „Da Luž” u Lisabonu biće poseban i zbog trenera, jer je Julijan Nagelsman karijeru počeo kao Tuhelov pomoćnik u drugom timu Augzburga. A jedan od aduta sjajnog, 33-godišnjeg stručnjaka, uz fenomenalnog štopera Dajoa Upamekana svakako je austrijski maestro Marcel Zabicer.

- PSŽ je favorit zbog vrhunskih igrača i tima koji ima. To je očigledno. Nama je neophodno slično izdanje onom protiv Atletika da bismo ostali u igri do kraja. Ali, nismo ušli u polufinale samo da bismo popunili broj, želimo da pobijedimo! Hoćemo da dokažemo i sebi i drugima da možemo da igramo sa ovakvim timovima. Za to nam neće biti dovoljne samo noge, već i mozak. Ako budemo vjerovali, ubijeđen sam da ćemo pobijediti - samouvjeren je Zabicer.

Večerašnji meč biće samo prva epizoda francusko-njemačkog “rata”, jer se sjutra u istom terminu u Lisabonu sastaju Lion i Bajern.

Bonus video: