Plavi spremili "Zenica blues"

Fudbaleri Budućnosti lete danas za Sarajevo, trener Milinković optimista, iako upozorava da je predstojeći rival u boljoj formi od Astane

10566 pregleda 6 komentar(a)
Čeka ih velika utakmica: Trener Milinković i fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Čeka ih velika utakmica: Trener Milinković i fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević

Fudbaleri Budućnosti lete danas u Sarajevo čarterom po preporukama Uefe, bez obzira na blizinu gostovanja, prema narednoj evropskoj destinaciji, u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Tim Mladena Milnkovića sjutra veče, 60-ak kolimetara dalje, u Zenici, igra protiv Sarajeva (20 sati) za plasman u plej-of drugog po rejtingu evropskog takmičenja, vjerovatni okršaj sa Seltikom i najveći evropskih uspjeh u klupskoj istoriji.

- Mnogo više ljudi sada vjeruje u Budućnost nakon što smo prošli kvalitetnu ekipu kao što je Astana - poručio je Milinković juče na pres konferenciji.

- Ne treba se zadovoljiti postignutim. Kada napravite nešto veliko, onda je logično da se od vas očekuje još više. To je sportski, tako treba da bude, ali mi smo se ovih dana trudili da oslobodimo ekipu od euforije. Igrači treba da budu čvrsto na zemlji, maksimanlno posvećini predstojećem meču, svjesni da novi uspjeh mogu da naprave samo ako pruže 100 odsto mogućnosti.

Protivnik “plavih”, nekadašnji rival iz velike Jugoslavije, kompletirao je prije nekoliko dana najbolji start u istoriji Premijer lige Bosne i Hercegovine (šest pobjeda, dva remija u prvih osam kola).

Igra u dobroj formi, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona slavio je u Velsu (2:0), u drugom je uz nekoliko velikih sudijskih previda izgubio od Dinamo Bresta u Bjelorusiji (2:1). Kvalitetna ekipa, sa nekoliko reprezentativaca BiH - seniorskih, mladih...

Sve ovo govori da je pred fudbalerima Budućnosti planina - kao Bjelašnica, Igman, koju treba da preskoče.

- Sarajevo je ozbiljan klub, ima dobru ekipu, u formi su… I oni dugo čekaju veliki rezultat u Evropi i siguran sam da će uraditi sve da se domognu grupne faze. Imaju i ozbiljnog trenera, Vinka Marinovića. Neće se zavarati nakon našeg rezultata u Almatiju. U sastavu je nekoliko iskusnih fudbalera. Među njima je kapiten Ahmetović, koji ima 35 godina, ali igra kao da ima 20. Osjećaju priliku, ali osjećamo je i mi. Ovo je šansa naše generacije da pomjeri granice u Evropi - dodaje Milinković.

Iako je Astana, na papiru, jači tim, iskusniji klub u Evropi, stvari uoči narednog evropskog gostovanja ne stoje baš tako...

- Sarajevo se nalazi u boljoj formi nego Astana - poručio je 52-godišnji trener.

- Igrači su upoznati sa svim njihovim vrlinama i manama, ali ako ne možete da iskoristite te mane - onda je to mrtvo slovo na papiru. Ukoliko ponovimo pristup kao protiv Astane, siguran sam možemo do još jednog uspjeha u Evropi. Za 90, 120 minuta ili poslije penala - to za nas nije bitno - dodao je Milinković.

Sarajevo je domaćin u Zenici, jer stadion “Koševo” nema dozvolu Uefe, a bordo tim nije želio da igra na terenu svog najvećeg rivala - Željezničara, na Grbavici.

Zanimljiv je bio Milinkovićev komentar:

- Žao mi je što u Zenici neće biti publike - poznavajući tamošnje prilike, vjerujem da bi navijači domaćeg Čelika navijali protiv Sarajeva, odnosno za nas. Odlučili su se za Bilino polje u Zenici jer zbog rivaliteta sa Željezničarom nisu htjeli na Grbavicu. Za njih taj teren nije nepoznanica jer je svaki igrač Sarajeva igrao na tom stadionu. Nije kao kod kuće, ali svakako igraju u svojoj državi, nedaleko o svog grada - kazao je Milinković.

Fudbaleri Budućnosti treniraće noćas u Zenici, gdje će iz Sarajeva doći autobusom (40-ak minuta vožnje). Utakmicu na Bilinom polju sudiće španska sudijska četvorka, predvođena Hose Mariom Sančesom.

Terzić: Mirno i koncentrisano protiv ozbiljne ekipe

Mladi reprezentativac Vasilije Terzić bio je heroj Budućnosti u Kazahstanu - odsustvo najboljeg igrača iz prošle sezone, Draška Božovića, nije se ni osjetilo protiv Astane.

Božović još jednom neće biti u timu, Terzić se još jednom sprema da ga zamijeni - na pravi način.

- Ne bih da pravim pritisak na Terzića. On je tu da iskoristi svaku šansu, kao i ostali - kazao je trener Milinković.

Terzić (21) spreman je, ipak, da se nametne i na Bilinom polju.

- Volio bih da opet zatresem mrežu, ali najmanje je važno ko će biti strjelac. Bitno je da Budućnost prođe - kazao je Terzić, koji očekuje ozbiljan meč, protiv ozbiljnog rivala.

- Dobra su ekipa, forma im ide uzlaznom putanjom, sigurno će biti teško. Imaju timski duh, ali i individualni kvalitet Rahmanovića, Tatara, Fanima… Vjerujem da možemo da ih zaustavimo, zato moramo da budemo mirni, koncentrisani, disciplinovani - kao u Kazahstanu. Presudna bi mogla da bude borba na sredini terena - ko je dobije, biće bliži pobjedi - zaključio je Terzić.

Najbolji igrač Sarajeva dobio poziv za reprezentaciju

Iz tabora Sarajeva još nema izjava pred sjutrašnji meč protiv Budućnosti - trener Vinko Marinović i još jedan fudbaler trebalo bi, ipak, da govore danas na konferenciji za novinare.

Mediji u Bosni i Hercegovini stoga pune rubrike drugim detaljima - najbolji igrač dosadašnjeg Sarajeva u dosadašnjem toku sezone, ofanzivni vezista Benjamin Tatar, tako je juče dobio poziv selektora BiH Duška Bajevića za oktobarske mečeve baraža za plasman na EP.

Tatar, 26-godišnjak, stigao je prije dvije godine u Sarajevo kao priličan anonimus, iz Hrvatske, iako je igrao za Slaven Belupo, prije toga za Novigrad i Cibaliju. U bordo dresu je, međutim, prosto eksplodirao i biće jedna od najvećih prijetnji golu Miloša Dragojevića sjutra veče.

Sarajevo je, inače, izraziti favorit protiv Budućnosti, bukmejkeri su objavili kvote po kojima se pobjeda Sarajeva u regularnom toku vrednuje koeficijentom između 1,6 i 1,7, remi je oko 3,8, a pobjeda Budućnosti 5,5, negdje i više...

Bonus video: