Da li će Španija, Grčka i Gruzija pristati da ugoste selekciju Kosova?

Španija, Grčka i Gruzija nemaju diplomatske odnose sa Kosovom, pa je pitanje na koji način i gdje će se odigrati međusobne utakmice

7342 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Političke okolnosti umiješale su se u žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo u fudalu 2022. godine, jer su se u istoj grupi sa Kosovom našle tri reprezentacije, čije države ne priznaju nezavisnost Kosova.

Španija, Grčka i Gruzija nemaju diplomatske odnose sa Kosovom, pa je pitanje na koji način i gdje će se odigrati međusobne utakmice.

"Mi ovdje igramo po pravilima FIFA. Španija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali to ne znači da Španija ne učestvuje u takmičenjima u kojima učestvuje i Kosovo", kazala je ministarka vanjskih poslova Španije Aranća Gonzales Laja.

"Kako će se utakmice organizovati, to ćemo da razmotrimo, ali je jasno da će se igrati".

UEFA je na sastanku Izvršnog komiteta u maju 2019. godine donijela odluku da zemlje koje ne žele da ugoste selekciju Kosova ili klubove sa Kosova mogu da organizuju utakmicu na neutralnom terenu, ali da bi trebalo da gostuju na Kosovu.

To se dogodilo upravo Španiji, kada je bila domaćin kvalifikacija za U 17 Evropsko prvenstvo, ali nije željela da na svom terenu igra sa Kosovom, koje joj je bilo rival u grupi.

Španci su organizovali turnir u Uefinom fudbalskom kompleksu u Nionu.

Postoji, dakle, mogućnost da Španija, ali i Grčka i Gruzija, ugoste Kosovo na neutralnom terenu...

U grupi B je još i Švedska.

Bonus video: