Nikšićanin “brendira” Crvenu zvezdu

“Saradnja sa Crvenom zvezdom bazirana je na implementaciji mojih projekata, koji imaju za cilj povezivanje kluba sa tržištima Azije i SAD. Dobio sam priliku da projekte i ideje za razvoj kluba na globalnom nivou prezentujem čelnim ljudima, oni su to prepoznali i do dogovora je došlo veoma brzo i lako”, kazao je Rakočević

6941 pregleda 20 komentar(a)
Vladan Rakočević sa direktorom Crvene zvezde Terzićem i legendarnim Draganom Džajićem, Foto: FK Crvena zvezda
Vladan Rakočević sa direktorom Crvene zvezde Terzićem i legendarnim Draganom Džajićem, Foto: FK Crvena zvezda

Od početka decembra prošle godine, 33-godišnji Nikšićanin Vladan Rakočević je postao dio FK Crvena zvezda, sa funkcijom koja ima atraktivan naziv – menadžer za međunarodni razvoj.

Opis posla, ukratko - povezivanje sa fudbalski atraktivnim tržištima, kao što su Azija i SAD, što je proces koji su evropski giganti počeli odavno, a Zvezda, kao nekadašnji evropski prvak i klub koji je dao asove svjetskog ranga, želi da uvede.

“Saradnja sa Crvenom zvezdom bazirana je na implementaciji mojih projekata, koji imaju za cilj povezivanje kluba sa tržištima Azije i SAD. Dobio sam priliku da projekte i ideje za razvoj kluba na globalnom nivou prezentujem čelnim ljudima, oni su to prepoznali i do dogovora je došlo veoma brzo i lako”, kazao je Rakočević.

“Brend kao što je Crvena zvezda uvijek ima prostor za napredak, posebno u vrijeme globalizacije fudbala. Dakle, moramo da iskoristimo sve prednosti tog brenda i uspješno se pozicioniramo na tržištima, što će između ostalog i biti moj zadatak, a fudbal je odavno posebna industrija koja sama po sebi generiše ogroman novac”.

Posao u jednom od dva kluba iz istočne Evrope koji je osvojio Ligu (Kup) šampiona je, kaže, veoma dinamičan i izazovan.

“U stalnoj sam komunikaciji sa menadžerima, sportskim investitorima, bivšim fudbalerima, fan grupama raznih klubova širom svijeta, novinarima i svi oni imaju nevjerovatan respekt prema Crvenoj zvezdi. Tek kroz takvu komunikacuju može da se osjeti na pravi način koliki je Zvezda gigant i kao fudbalski klub a i kao brend. Nadam se da će nas dobri poslovni rezultati vezati na duže staze”, rekao je Rakočević.

Zvezda ima dobru podlogu i zbog velike tradicije, ali i trenutne situacije.

“Nivo profesionalnosti u svim strukturama u klubu je na najvećem nivou. Ljudi koji vode klub zaista rade veliki posao i ni jedan detalj ne prepuštaju slučaju. Rezultat svega toga je bilans koji je prezentovao direktor Terzić. Za nešto vise od šest godina, Crvena zvezda je zaradila za naše standarde nevjerovatnih 130 miliona eura, a pritom postala redovan učesnik evropskih takmičenja, i utabala stazu za povratak na mjesto koje je joj po svemu pripada”.

Rakočević je sličnu funkciju obavljao u crnogorskom fudbalu – u Dečiću iz Tuzi, sa kojim sarađuje i sada, a tokom svog angažmana upoznao je i stanje na domaćoj sceni.

Smatra da potencijal CG fudbala uopšte nije iskorišten.

“Mi smo dozvolili da slavimo kada nam klub prođe prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. To dovoljno govori koliko smo spustili kriterijume. Zvezda, koja je bila evropski i svjetski prvak je imala pet Crnogoraca u timu. Znači da potencijal imamo, ali da loše radimo i samim tim ne možemo da ga iskoristimo. Globalizacija je nešto što ovako mali sistemi kao sto je Crna Gora moraju da koriste. Mi smo mala zemlja, koja je dala toliko asova svjetskog kalibra. To je fenomen, to je početna tačka koju moramo da konačno počnemo da koristimo i da se predstavimo svijetu. Moramo da damo novu vrijednost na komercijalnom i marketinškom planu i da se širimo i povezujemo sa novim, većim tržištima. Nažalost, na tom polju ne vidim da postoje pomaci i da neko u klubovima i savezu razmišlja u tom pravcu”, ističe Rakočević.

Smatra i da je bazni - “grasroots” - fudbal zapostavljen, kao i rad sa mlađim selekcijama.

“Očigledno je da od Jovetića i Savića nismo izbacili igrače svjetskog kalibra. Smatram da je to sistemski problem kojem treba ozbiljno da pristupe svi činioci na fudbalskoj sceni. Rad sa mlađim selekcijama je osnov za napredak i klupskog i reprezentativnog fudbala. Međutim, način na koji se taj segment tretira u crnogoreskom fudbalu je katastrofalan. Mlada selekcija, generacija koja treba da naslijedi A reprezentaciju, završila je takmičenje iza Farskih Ostrva i niko nije ni pomislio da snosi odgovornost za to. Pristup bi trebalo da se mijenja iz korijena”, rekao je Rakočević.

Bonus video: