Uoči ljetnjeg prelaznog roka: Gdje će Mesi, Ramos, Aguero, Donaruma...

Biće interesantno vidjeti gdje će karijeru nastaviti Lionel Mesi

11102 pregleda 5 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Nikad skromniji zimski prelazni rok je završen, ali klubovi ne miruju - već sada se kuju planovi za ljeto, analizira se situacija i prate igrači, kojima ugovor ističe na kraju sezone i koji će biti slobodni u izboru nove sredine.

Takvih fudbalera je mnogo, a sigurno najveće ime na listi je Lionel Mesi. Argentinac je još u avgustu prošle godine burofaksom poslao poruku da želi da ide iz Barselone, ali stvari nisu išle u željenom pravcu, pa je momak iz Rosarija ostao u klubu.

Ipak, gotovo je izvjesno da će na ljeto, nakon 16 godina provedenih u prvom timu "blaugrane", otići iz kluba. Poslednja dešavanja, poput objavljivanja njegovog ugovora samo ubrzavaju odlazak. Možda se situacija promijeni nakon predsjedničkih izbora u Barseloni, zakazanih za sedmi mart, ali to je manje vjerovatno. Mesi je, sve su prilike, davno odlučio, pa ostaje da se vidi gjde će nastaviti karijeru. U ovom trenutku, čini se, samo dva kluba imaju mogućnost da dovedu Argentinca - Mančester siti i PSŽ.

Mesi
Mesifoto: Reuters

Pred Barsom su, dakle, kadrovski problemi, a situacija nije bolja ni u madridskom Realu. Serhiju Ramosu ugovor ističe na ljeto, a još uvijek nema dogovora oko eventualnog nastavka saradnje. Igrač i klub spore se oko dužine i vrijednosti ugovora. Mada, kada se vratimo u prošlost i pogledamo odnos prvog čovjeka Reala, Florentina Peresa prema Raulu i Kasiljasu, legendama koji su otišli iz kluba, onda je gotovo sigurno da ista sudbina čeka i Ramosa. On je u Real došao 2005. godine i postao jedan od najboljih igrača Madriđana svih vremena.

Ramos
Ramosfoto: Reuters

Biće interesantno vidjeti kakva je sudbina Đanluiđija Donarume. Italijanskom čuvaru mreže 30. juna ističe ugovor sa Milanom, još ga nije produžio, pa postoje šanse da kao slobodan igrač napusti "rosonere" i promijeni sredinu. Još ako se ima u vidu da je Donarumin agent Mino Rajola, onda su pred Milanom teški dani da sačuvaju sjajnog čuvara mreže. Donaruma ima 21 godinu, prije pet je debitovao za Milan, dok je trener bio Siniša Mihajlović i pred njim je blistava karijera. Ostaje da vidimo da li u Milanu ili u nekom drugom klubu.

Donaruma
Donarumafoto: Reuters

Na ljeto ugovor ističe i Serhiju Agueru. Argentinac se nije naigrao ove sezone, jedno vrijeme je bio povrijeđen, potom zaražen koronavirusom, pa menadžer Mančester sitija, Pep Gvardiola još čeka da napadač zaigra u prepoznatljivoj formi. Na ljeto će biti tačno deset godina otkad je Aguero u Mančester sitiju i za to vrijeme je postao najefikasniji strijelac u istoriji kluba sa 256 golova. A onaj gol protiv KPR-a 2012, koji je "građanima" donio titulu se ne zaboravlja.

Aguero
Aguerofoto: Reuters

Slobodan na ljeto je i Žoržinjo Vajnaldum, fudbaler Liverpula. On nije uspio da dogovori nastavak saradnje sa šampionom Engleske, pa će, po svemu sudeći, karijeru nastaviti u Barseloni. Želi da sarađuje sa Ronaldom Kumanom, koji mu je bio selektor u reprezentaciji Holandije, a koji bi Vajnalduma rado vidio u svom timu.

Vajnaldum
Vajnaldumfoto: REUTERS

I u francuskoj Ligi 1 ima sjajnih fudbalera, koji će po završetku sezone biti slobodni u izboru nove sredine. Jedan od njih je Anhel di Marija, kojem ističe saradnja sa ekipom PSŽ-a. On je u Pariz došao 2015. godine iz Mančester junajteda.

Slobodni će biti i Di Marijini saigrači, Huan Bernat i Julijuan Draksler. Bernat je u PSŽ došao iz Bajerna 2018. godine, dok je Draksler u Pariz stigao godinu ranije iz Volfsburga.

Lion bi mogao da ostane bez najboljeg igrača, Memfisa Depaja. On je, nakon neuspješne avanture u Mančester junajtedu, u Francuskoj oživio karijeru i postao zvijezda Lige 1. I Depaj je povezivan sa Barselonom, ali sve je završilo na spekulacijama.

Di Marija
Di Marijafoto: REUTERS

Burno je i na Azurnoj obali - Marsej je u krizi, odnosi u klubu su loši, tim je vezao tri poraza u Ligi 1, juče je ostao bez trenera, jer je Andre Viljaš Boaš ponudio ostavku koja je prihvaćena, ali to nije sve. Najbolji igrač ekipe Florijan Tovan na ljeto će, gotovo izvjesno, otići iz kluba. Krilni fudbaler je ove sezone odigrao 20 mečeva u domaćem šampionatu, postigao šest golova, uz sedam asistencija i svoju budućnost vidi daleko od "Velodroma". Odlazak velike zvijezde bez obeštećenja je još jedan udarac za nekadašnjeg šampiona Evrope.

Biće zanimljivo vidjeti gdje će karijeru nastaviti David Alaba, koji je odbio da potpiše novi ugovor sa minhenskim Bajernom. Spekulisalo se da je sve dogovorio sa madridskim Realom, ali posao nije ozvaničen. Na ljeto će sve biti jasnije...

Alaba
Alabafoto: Reuters

Napoli će pokušati da zadrži Elseida Hisaja, koji je i ranije bio na izlaznim vratima, a slobodni u izboru nove sredine biće i fudbaleri Mančester sitija Fernandinjo i Erik Garsija, napadač Čelsija Olivije Žiru, štoper Arsenala, David Luiz...

Ovo su samo neki od igrača, kojima ugovor ističe na ljeto. Lista je dugačka, pa je sigurno da će ljetnji prelazni rok biti uzbudljiviji od zimskog...

Bonus video: