Može li Rudar da zaustavi šampiona?

Derbi u Pljevljima, Rudar protiv Budućnosti - duel timova koji su u najboljoj formi. Jedna se serija prekida - Rudarova pobjednička (7), ili Budućnosti bez poraza (20)

16574 pregleda 27 reakcija 6 komentar(a)
Vasilije Terzić (Budućnost) na jesenjem meču sa Rudarom, Foto: FKB
Vasilije Terzić (Budućnost) na jesenjem meču sa Rudarom, Foto: FKB

Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga nastavlja se danas mečevima 24. kola, i pravim derbijem u Pljevljima - duelom dvije ekipe koje su u najboljoj formi.

Budućnost je već dugo bez premca, čeka se samo matematička odbrana titule, ali je hit sezone ekipa Rudara, koja je vezala sedam uzastopnih pobjeda u šampionatu.

Pitanje uoči današnjeg meča pod Golubinjom (13 h), dakle, glasi - mogu li Pljevljaci da nastave niz i da prekinu seriju Budućnosti od 20 utakmica bez poraza u prvenstvu. U svakom slučaju, jedna serija će biti prekinuta - Rudareva pobjednička, ili Budućnosti bez poraza.

ŠARIĆ: NIKO NAM NE MOŽE ODUZETI NADU

Od kluba koji je bio pred kolapsom, od tima koji je strahovao za opstanak, Rudar je impozantnim rezultatima došao u situaciju da gleda ka Evropi.

- Pokazali smo da možemo da se nosimo sa timovima iz vrha tabele i, po nekim našim računicama, nedostaje nam maksimalno 15 bodova da bismo izbjegli baraž. Sa druge strane, ako uzmemo u obzir da je u igri još 39 bodova, niko nam ne može oduzeti nadu da možemo da se domognemo mjesta koje vodi u Evropu. Znam da ovo zvuči možda i nerealno, ali ja vjerujem u ove sjane momke, vjerujem u stručni štab i sve ljude u klubu - kazao je predsjednik Pljevljaka Duško Šarić.

Pobjeda u Tuzima u subotu, dakle, malo je podigla ambicije dvostrukog prvaka i četvorostrukog osvajača Kupa, ali je opstanak i dalje primarni cilj.

- Žao mi je što protiv Budućnosti neće biti Vuka Strikovića - tvrdim da je to vanserijski talenat, koji je budućnost našeg fudbala. Nastavićemo da ulažemo u mlade, Rudar u poslednjih 15 godina nije imao više fudbalera koji su ponikli u Pljevljima - poručio je Šarić.

MILINKOVIĆ: ČEKA NAS NEKI DRUGI RUDAR

Budućnost, koja na domaćoj sceni nije izgubila od avgusta, ide u Pljevlja da pokuša da nastavi impozantnu seriju, iako je žestoko oslabljena - uz već povrijeđene Draška Božovića, Luku Mirkovića i Miloša Raičkovića, najvjerovatnije neće biti ni Petra Grbića.

- Kada bismo gledali statistiku u posljednjih sedam utakmica mogli bismo reći da je Rudar favorit, pošto igra na svom terenu i nalazi se u izvanrednoj formi. Ali, imamo svoje planove i pokušaćemo da ih ostvarimo - kazao je trener Budućnosti Mladen Milinković, čija je ekipa već tri puta savladala Rudar u dosadašnjem dijelu sezone (prvenstvo i Kup).

- Na tri meča u prvom dijelu nije to bio sadašnji Rudar, već Rudar koji je bio opterećen finansijskim problemima i koji je bio blizu istupanja iz lige. Sada se klub stabilizovao, za crnogorski fudbal je dobro što se Rudar vratio, ali mi uvijek gledamo sebe.

SUTJESKA SPREMILA REVANŠ DEČIĆU

Otkada je u novembru došao na kormilo Sutjeske, Miljan Radović ne zna za poraz u prvenstvu (šest pobjeda, četiri remija). Jedini poraz, doduše vrlo bolan, doživio je u Kupu - od Dečića.

Nikšićani danas opet gostuju u Tuzima, u duelu za drugo mjesto čiji bi pobjednik napravio veliki korak ka plasmanu u Evropu.

- Dečić je dobra ekipa, biće teško, ali imamo kvalitet i znamo na koji način ćemo probati da osvojimo tri boda - poručio je Radović.

Sutjeska je u drugoj polusezoni na četiri meča ostvarila tri pobjed i remi, dok je Dečić već pretrpio dva poraza - isto koliko i u cijelom jesenjem dijelu.

- Zahvalan sam što sam ovdje i što sam dio ove grupe. Kvalitetna smo ekipa, a protiv Zete smo ostvarili važnu pobjedu. Ali, sada se okrećemo Dečiću da odemo tamo i da se sa tri boda vratimo u Nikšić - kazao je Sutjeskin Brazilac Kaike Augusto.

U ostalim mečevima 24. kola Iskra dočekuje Petrovac, Zeta Podgoricu, dok Jezero u Beranama igra sa OFK Titogradom.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: