Odgovor sa Kosova Špancima: Nećemo da igramo pod tim uslovima

Ministarstvo spoljnih poslova Španije odličilo je da će reprezentacija te zemlje odigrati utakmicu na svojoj terirtoriji s Kosovom, ali da "rival neće imati status kao ostale reprezentacije"

13660 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fudbalska federacija Kosova (FFK) najavila je da neće odgirati utakmicu sa Španijom u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u fudbalu ukoliko ne budu intonirane himne i ne bude zastave Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije odličilo je da će reprezentacija te zemlje odigrati utakmicu na svojoj terirtoriji s Kosovom, ali da "rival neće imati status kao ostale reprezentacije".

Reagujući na tu vijest, FFK je istakao da su kriterijumi UEFA i FIFE jasni, da Španija to zna i da njene institucije "ne mogu da promijene činjenicu da je Kosovo nezavisna i suverena država i od 2016. godine članica MOK, UEFA i FIFA".

"Pokušaj Španaca da minimiziraju državnost Kosova na utakmici 31. marta za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 'Katar 2022', pozivajući se na Kosovo kao 'teritoriju', uzaludan je i nepravedan. Svjesni su da će se ovog dana suočiti sa kosovskim nacionalnim timom, koji će biti predstavljen kao i svaka druga zemlja. Kriterijumi UEFA i FIFA su kristalno jasni i Španija to zna, pa šta god se kaže i napiše, ne mijenja ova pravila i ni na koji način ih neće promijeniti", navodi se u saopštenju FFK, a prenosi RTK2.

Ističe se da "Kosovo neće praviti ustupke" i da će igrati "po strogim kriterijumima i pravilima UEFA, s državnom himnom i zastavom", dok se u protivnom meč neće održati.

"FFK očekuje da se španska federacija ponaša u skladu sa pravilima UEFA i FIFA i da ne preduzima radnje koje štete odnosima federacija i naše dvije države", naglasila je FKK.

Fudbalska reprezentacija Španije dočekaće 31. marta u Sevilji kosovsku reprezentaciju u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Kako je javila "Marka", na zvaničnim protokolima biće naziv "teritorija Kosovo", dok zastava neće biti postavljena uz špansku, već dalje od nje.

Na španskoj državnoj televiziji, koja je vlasnik TV prava, komentatori neće izgovarati reprezentacija ili nacionalni tim Kosova, već "selekcija teritorije Kosovo".

Podsjeća se da je sličan slučaj zabilježen na Svjetskom prvenstvu 1982. godine u Španiji, kada su argentinski mediji dobili zabranu da pišu i izgovaraju naziv - selekcija Engleske, kada je igrala protiv Njemačke, zbog sukoba Argentine i Velike Britanije na Folklandskim ostrvima.

Inače, još dvije države čije zemlje ne priznaju status Kosova kao nezavisne države igraće sa Kosovom u kvalifikacijama za Mundijal - Grčka i Gruzija.

Bonus video: