Sosijedad: Ponos San Sebastijana

„Bijelo-plavi” savladali velikog baskijskog rivala Atletik Bilbao i osvojili Kup kralja za sezonu 2019/20.

2302 pregleda 0 komentar(a)
Junak: Mikel Ojarzabal, Foto: Reuters
Junak: Mikel Ojarzabal, Foto: Reuters

Navijači Sosijedada su ionako čekali previše, a kada su već dočekali veliko slavlje onda je bio red i da to urade u direktnom duelu sa najvećim rivalom.

Tim iz San Sebastijana je prije dvije noći u Sevilji osvojio Kup kralja za sezonu 2019/20. tako što savladao Atletik Bilbao - jedini gol je postigao Mikel Ojarzabal iz penala u 63. minutu.

- Ne znam odakle bih počeo i kome bih prvo posvetio ovaj trofej. Mnogo je ljudi koji to zaslužuju - od navijača, članova porodice, prijatelja..., bez kojih smo ostali u ovom teškom periodu - rekao je u suzama Ojarzabal.

Sosijedad je dva puta osvajao trofej u Kupu - 1909. i 1987. godine, a nakon finala je svoj šou imao trener Imanol Alguasil koji je na pres konferenciji poželio da prije svega bude navijač - obukao je dres i iz sveg glasa zapjevao klupsku himnu.

- Previše je emocija vezano za ovo finale. Prvo je baskijsko ikada, odigrali smo ga sa zakašnjenjem zbog koronavirusa koji nam je svima promijenio živote. Zato pehar i posvećujem svim zdravstvenim radnicima koji su za sve ovo vrijeme sačuvali mnogo života. Zaslužuju sva moguća priznanja, a moj klub da u ovim teškim trenucima izmami osmjeh narodu - istakao je Alguasil.

Sosijedad je uopšte na neki veliki trofej čekao od te 1987, a Atletik mora što je prije da zaboravi poraz, jer za dvije sedmice ima još jedno finale - opet u Kupu kralja, ali za sezonu 2020/21, gdje će mu rival biti Barselona.

- Ne moramo da pričamo koliko boli ovaj poraz. Tačno je da brzo imamo još jedan meč za trofej, ali kada izgubite u finalu - osjećaj je uvijek loš. Nedostajali su nam navijači, oni su sa nama i u dobru i u zlu - rekao je defanzivac Atletika Oskar de Markos.

Atletik je tako ostao na 23 trofeja u ovom takmičenju, a posljednji je osvojio još 1984. godine. Izgubio je pet finala Kupa kralja zaredom, a uglavnom je kobna bila Barsa - katalonski velikan je pobjeđivao rivala iz Baskije u duelima za pehar 2009, 2012. i 2015. Po jednom su to uradili Sosijedad i Atletiko Madrid (1985).

- Ponos je nešto što osjećam uvijek prema svojim igračima, porazi i pobjede ne utiču na to. Sada smo svi razočarani, jedino žalim što nismo igrali onako kako znamo. Za to zasluge ima i Sosijedad, kojem čestitam na uspjehu. Nama ostaje analiza i priprema za novo finale - kazao je trener Atletika Marselino Garsija Toral.

Atletik je ove sezone već uzeo jedan trofej, i to u Superkupu Španije koji je odigran u januaru. U polufinalu tog takmičenja je eliminisao Real Madrid (2:1), a onda u finalu nakon produžetaka bio bolji od Barse - 3:2.

Bonus video: