Sutjeska za Evropu protiv velikog dužnika

Večeras svi mečevi 33. kola Telekom 1. CFL - derbi Sutjeska - Dečić, oba tima igraju maltene za ovjeru plasmana u Evropu, Budućnost protiv Rudara dok pršti u borbi za opstanak: iz OFK Titograda pred meč sa Jezerom pozvali u pomoć i popa, Petrovac sa Iskrom

3203 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih mečeva ove sezone između Sutjeske i Dečića, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od prethodnih mečeva ove sezone između Sutjeske i Dečića, Foto: Boris Pejović

Želja Sutjeske pred start drugog dijela sezone bila je osvajanje drugog mjesta i izlazak u Evropu. Do kraja šampionata ostala su četiri kola, a ekipa Miljana Radovića upravo je na poziciji koju priželjkuje - ima 51 bod, jedan više od trećeplasiranog Dečića, kojeg će danas dočekati u Nikšiću (19 h) u derbiju 33. runde Telekom 1. CFL.

Eventualnom pobjedom, Nikšićani bi se učvrstili na drugoj poziciji i matematički osigurali plasman u kvalifikacije za premijerno izdanje Lige konferencija.

Slično je, međutim, i sa Dečićem - momci Edisa Mulalića su plasmanom u finale Kupa napravili istorijski uspjeh, do Evrope mogu i preko prvenstva i preko najmasovnijeg takmičenja...

Tuzani su, inače, veliki dužnici Nikšićana - eliminisali su ih iz Kupa, savladali jednom u prvenstvu, uz dva remija.

- Bitna utakmica za nas. Dečić je čvrsta ekipa, što su rezultati i pokazali. Nadam se da ćemo ih pobijediti i obezbijediti plasman u Evropu, što i nije bio naš zacrtani cilj na početku sezone. Išli smo na titulu, ali sticajem okolnosti moraćemo se zadovoljiti izlaskom u Evropu - kazao je kapiten Sutjeske, golman Vladan Giljen, koji će danas 301. put stajati na golu Nikšićana.

300 puta na golu Sutjeske stajao je Vladan Giljen. Danas će, protiv Dečića, odigrati 301. utakmicu u plavom dresu. Ponikao je kraj Bistrice, debitovao za prvi tim 2007. godine, 2010. je otišao u portugalski Nasional, a 2016. se vratio u Sutjesku. Od tada je osvojio dvije titule i jedan trofej Kupa

- Sigurno da 300 utakmica nije malo. Jedan dio utakmica sam odradio prije nego što sam otišao iz Sutjeske. Vratio sam se prije pet i po godina i odigrao ostatak mečeva. Nadam se da ću odigrati što veći broj utakmica - kazao je Giljen o lijepom jubileju.

- Dočekujemo Dečić u dobroj atmosferi, jer smo blizu plasmana u Evropu, što je mnogo bitno za ovaj klub - i zbog navijača i zbog svih nas - kaže trener Sutjeske Miljan Radović.

Budućnost dočekuje Rudar (18 h), a kako je šampion u srijedu obavio najvažniji majski zadatak - plasman u finale Kupa, očekuje se da se trener Mladen Milinković vrati praksi koju je imao do utakmice sa Zetom - šansu će, naime, dobiti što je moguće veći broj mladih fudbalera.

Sedamnaestogodišnji vezista Aleksa Ćetković već je, doduše, odigrao devet prvenstvenih utakmica za “plave”, bio je akter i prvog polufinalnog meča Kupa sa Zetom, a protiv Rudara bi trebalo da nastavi nešto što već može da se nazove kontinuitetom...

- Ponovo će neko od nas mlađih dobiti priliku i naravno da smo motivisani što igramo za prvi tim Budućnosti. Želimo da upišemo nova tri boda i da se dokažemo, a prvoligaške utakmice nam mnogo znače što se tiče iskustva. Nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat - kaže momak koji je po godinama još kadet, ali igra za omladince i seniorski sastav Budućnosti.

- Razlika je velika, jer je prvoligaški fudbal mnogo brži i okrutniji. Ne trpi puno grešaka i dosta se agresivnije igra. Polako se svi mi mlađi privikavamo - istakao je Ćetković za sajt kluba.

Rudar još ima šansi da zauzme 4. poziciju i plasira se u Evropu, pa će pod Goricom biti motivisan, iako je u lošoj seriji - samo jedna pobjeda na posljednjih devet utakmica, uz tri poraza.

Pljevljaci, međutim, dolaze da odigraju rasterećeno.

- Volim ovakve utakmice, iz dva razloga. Prvi je što protiv sebe imate najbolje igrače u ligi, a drugi je što igrate bez pritiska - kaže za PV portal defanzivac Rudara Nemanja Kartal.

Podgorica na “DG areni” dočekuje Zetu i pobjedom bi napravila veliki korak ka 4. mjestu - ta pozicija donijeće plasman u Evropu ako Budućnost osvoji Kup.

Strahovito važne utakmice za opstanak igraju se na Starom aerodromu i u pod Malim brdom - domaćim timovima, OFK Titogradu i Petrovcu, trebaju pobjede protiv Jezera, odnosno Iskre, za izbjegavanje direktnog ispadanja, a gostima za izbjegavanje baraža za opstanak.

U Titogradu, koji je bez pobjede već 11 utakmica i koji na začelju ima dva boda manje od Petrovca, pozvali su u pomoć i popa, koji je osveštao teren na Starom aerodromu.

Parovi 33. kola

BUDUĆNOST - RUDAR (18 h)

Sudija: Vladimir Bjelica (Nikšić)

OFK TITOGRAD - JEZERO (18)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

PETROVAC - ISKRA (19)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

SUTJESKA - DEČIĆ (19)

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

PODGORICA - ZETA (20)

Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: