Vučelić: Za moju kandidaturu ne postoji ograničenje, nejasni su motivi preporuke Uprave za sport

Izbori za mjesto predsjednika Udruženja klubova FSCG – centar obaviće se sjutra

3765 pregleda 6 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Nakon što je Uprava za sport Crne Gore juče u odgovoru na zahtjev Vjekoslava Dukića, kandidata za predsjednika Udruženja klubova FSCG – centar, saopštila da Vladan Vučelić “ne bi trebalo da bude„ na čelu te organizacije, oglasio se drugi kandidat za mjesto predsjednika.

“Sasvim je izvjesno da je sami sadržaj Preporuke (ne Odluke) koju je Uprava za sport i mlade uputila gospodinu Vjekoslavu Dukiću, formalno-pravno neobavezujuća. Međutim, zbog javnosti - Zakonom o sportu član 62 stav 2 navedena su lica koja ne mogu biti predsjednik sportske organizacije i član upravnog odbora sportske organizacije, između ostalog: lice zaposleno u državnom organu, organu državne uprave, lokalne uprave i privrednom društvu čiji je osnivač država, odnosno opština, u oblasti sporta, samim tim shodno ovom članu jasno je da mojim eventualnim izborom za Predsjednika Udruženja FSCG Centar, ne postoji bilo kakvo ograničenje definisano Zakonom o sportu”, navodi se u reagovanju Vučelića, koji je izvršni direktor Luke Bar AD i član Glavnog odbora DPS-a.

“Nejasni su motivi upućivanja ovakve Preporuke, kojom državni organ krši član 32 Ustava Crne Gore i sve suprotno mišljenju broj 190/2002 Evropske komisije za demokratiju putem Zakona – kodeks dobrog vladanja u izbornim pitanjima od 30. oktobra 2002.godine, i kad bi postojao konflikt interesa (a u konkretnom slučaju ne postoji) niko ne može uskratiti pravo bilo kom građaninu da bira i bude biran u organima i tijelima, a eventualne neusklađenosti - konflikt interesa, mogu se otkloniti u roku od 30 dana u skladu sa Zakonom“, saopštio je Vučelić.

I iz FSCG su obavijestili da je Vučelićeva kandidatura validna.

“Pošto Luka Bar AD nije privredno društvo iz oblasti sporta, zaposleni u ovom privrednom društvu može biti predsjednik sportske organizacije i član upravnog odbora sportske organizacije”, stoji u saopštenju FSCG.

111
foto: Printscreen

Izbori za mjesto predsjednika Udruženja klubova FSCG – centar obaviće se sjutra.

Bonus video: