Partizan za spas sezone, Crvena zvezda za duplu krunu

Utakmica na stadionu "Rajko Mitić", na kojem je Zvezda domaćin, počinje u 19 časova

1806 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa ligaškog meča Crvene zvezde i Partiazana odigranog 7. aprila u kome je Zvezda slavila sa 1:0, Foto: BETAPHOTO
Detalj sa ligaškog meča Crvene zvezde i Partiazana odigranog 7. aprila u kome je Zvezda slavila sa 1:0, Foto: BETAPHOTO

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde igraju danas u finalu Kupa Srbije.

Utakmica na stadionu "Rajko Mitić", na kojem je Zvezda domaćin, počinje u 19 časova.

Partizan će odigrati sedmo uzastopno finale Kupa Srbije, a posljednji put osvojio je trofej u tom takmičenju 2019. godine.

Crveno-bijeli su posljednji put trijumfovali u Kupu 2012.

Crno-bijeli imaju 16 trofeja u Kupu, a crveno-bijeli 24.

Partizanu je to jedina šansa za trofej u ovoj sezoni, pošto je Zvezda odbranila šampionsku titulu.

Zvezda ove sezone pokušava da osvoji 11. duplu krunu.

Utakmicu će suditi Srđan Jovanović, njegovi pomoćnici će biti Uroš Stojković i Milan Mihajlović, a četvrti sudija biće Lazar Lukić.

Stanković: Da zaokružimo divnu sezonu

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković rekao je juče da se nada da će njegova ekipa pobjedom u Kupu Srbije zaokružiti divnu sezonu i istakao da ga uopšte ne zanima da li će utakmica biti lijepa ili ne, već samo osvajanje "duple krune".

"Moja očekivanja, kao i očekivanja svih u klubu, jesu da zaokružimo jednu divnu sezonu osvajanjem duple krune. Mi ćemo sve uraditi. Iako smo osvojili prvenstvo tri-četiri nedjelje prije kraja, nismo posustali, nastavili smo dobro da radimo, da se spremamo i za Kup i za nešto što nas čeka u skorijoj budućnosti", rekao je Stanković na konferenciji za novinare na stadionu "Rajko Mitić".

"Sigurno da je prioritet Crvene zvezde grupna faza. Jučerašnjim rezultatima u Engleskoj, mi smo već zacrtali da krećemo iz drugog kruga, što je za nas fenomenalno jer smo tako organizovali i pripreme", dodao je Stanković.

"Derbi - nikad se ne zna. Milion puta smo o tome pričali. Mi smo spremni. Radili smo na svim detaljima, sitnicama, jer znamo da derbi uglavnom odlučuju takve stvari. Vidjeli ste da je i posljednji derbi odlučio jedan korner", rekao je Stanković.

Stanković je naveo da su svi igrači zdravi i spremni za finale i da jedino ne može da računa na Milana Pavkova zbog žutih kartona.

"Mnogo mi je žao zbog toga jer se on u posljednje vrijeme podigao dosta. Faliće nam, ali imamo momke koji mogu da odgovore", rekao je Stanković.

Novinare je zanimalo i hoće li biti razlike u odnosu na prvenstveni derbi.

"Tada su počeli mlađi, a ušli su stariji, što ne znači da će sada biti obrnuto. To nisam rekao. Znam ko će da igra, ali ne bih otkrivao... Da i mi malo iznenadimo javnost", rekao je Stanković.

On je istakao da vjeruje da ekipe ne mogu da iznenade jedna drugu.

"Kad dođe derbi tu je direktna igra. Ko više želi pobjedu, taj će dobiti. Ko je više spreman da se žrtvuje, taj će dobiti", rekao je trener Zvezde.

Partizan će pokušati da stigne do trofeja i tako spasi sezonu, pa je novinare zanimalo da li Stankovića i to dodatno motiviše pred novi "vječiti" derbi.

"Mene motiviše Crvena zvezda i dupla kruna. Ne to da li je nekom spas sezone ili ne. Ne bavim se drugima, bavim se samo svojom kućom", rekao je Stanković.

"Iskreno, ne zanima me kako će da izgleda, da li će da bude lijepo. Bitno mi je da donesemo trofej, a kako će da izgleda uopšte me ne zanima", istakao je trener šampiona Srbije.

Stanković je naveo da i "manje-više" zna ko će izvoditi penale, ako do njih dođe.

"Iako nam ove godine penali nešto nisu bili naklonjeni, ali sam ubijeđen da ako do njih dođe da ću imati momke spremne da ih izvedu", rekao je Stanković.

Pravdu na finalu Kupa dijeliće arbitar Srđan Jovanović.

"Teška, zahtjevna utakmica, on je evropski sudija. Najbolji, tako kažu. Da bi bio najbolji treba da se dokažeš na najjačoj utakmici u Srbiji, a to je derbi, a pogotovu što je finale", rekao je Stanković.

Fudbaleri Zvezde su u subotu s navijačima proslavili osvajanje titule. "U svojoj zemlju, u svom gradu, svom klubu doživjeti nešto tako je privilegija i ponos. Svi smo ostali iznenađeni i pozitivno šokirani šta su uspjeli da naprave naši navijači. Bilo je fenomenalno. Istorijski, nešto što se nikad nije desilo u Beogradu. Trofej zove trofej, tako sam se i ja vodio tokom svoje karijere. Taj osjećaj kad se osvoji nešto je neopisiv", rekao je Stanković.

Stanojević: Vjerujemo, motivisani smo i spremni da osvojimo Kup

Trener Partizana Aleksandar Stanojević rekao je juče da vjeruje u dobar rezultat u finalu Kupa Srbije i da su njegovi fudbaleri motivisani i spremni za duel sa Crvenom zvezdom.

"Nema bolje stvari za sve nas. Zadovoljni smo i srećni, ovo je veliki praznik za srpski fudbal, bez obzira na dešavanja i kako sve funkcioniše. Presrećan sam zbog toga što ću biti dio te velike utakmice. Potpuno smo spremni, motivisani i maksimalno koncentrisani da napravimo dobar rezultat, osvojimo kup i obradujemo navijače. Vjerujemo. Ako mi ne verujemo, niko ne može da vjeruje u nas. Bitno je da smo između sebe pravi, to smo pokazali više puta. Derbi odlučuju nijanse. Vjerujem u pobjedu", rekao je Stanojević na konferenciji za novinare. On je istakao da osjeća pritisak kao i pred svaku utakmicu.

"Pritisak sam osjećao svuda, u Lučanima, protiv Voždovca... Naravno, derbi je nešto posebno. Osjeća se da su igrači motivisaniji, žele da igraju taj derbi, to je jedina razlika. Kvalitetniji su nam treninzi, svi žele da igraju. Imam pritisak da izaberem najboljih 11. A, lično, pritisak te vrste nemam, imao sam mnogo derbija. Imam samo veliku želju, da pokažemo i potvrdimo dobre rezultate koje smo imali. Da sve što smo radili do sada ima neku težinu, a uradili smo dosta dobrih stvari, davali mnogo golova, primali najmanje...", rekao je trener crno-bijelih. Partizan je u posljednjem derbiju u prvenstvu izgubio kao gost, a Stanojević je upitan za pouke iz te utakmice.

"Shvatio sam da nisu pokazali da su bolji. Nismo imali regularnost, zasluženo su pobijedili. Bitno mi je da igrači osjete da smo tu negdje. Detalj će odlučiti, detalji su najvažnija stvar u fudbalu, ko se za svaki pripremi, to je to", kazao je Stanojević.

Njegova ekipa biće bez Sejdube Sume, kao i Takume Asana koji je napustio klub.

"Dobri igrači uvijek nedostaju... Malo smo promijenili način igre, kada ostanete bez nečega što radite stalno. Mi smo tim, igramo kao tim. To je jedna utakmica, da je duži period bio bi problem. Možemo da je iznesemo na pravi način", rekao je trener Partizana.

Stanojević je rekao takođe da će povući ekipu iz finala Kupa Srbije ako na stadionu "Rajko Mitić" protiv Crvene zvezde bude više navijača nego što bi trebalo.

"Fudbalski savez Srbije organizuje utakmicu, Zvezda je samo nominalno domaćin. Mi smo dobili samo 40 ulaznica, koliko i Zvezda. Željeli smo porodice da budu, žao mi je zbog toga što su navijači uskraćeni da prisustvuju. Odgovorno tvrdim, ako bude više od tog broja ljudi, 100-150 ljudi na stadionu, nećemo igrati utakmicu. Ne interesuje me kazna od 30.000 dinara ili koliko treba da se plati, platićemo, samo da mogu naše porodice da dođu na utakmicu. Izaći ću sa terena zajedno sa igračima, baš zbog respekta ako budemo vidjeli više, zbog navijača i naših porodica", rekao je Stanojević novinarima. Stanojević je istakao da se nada da će sve proći u redu u utakmici koja će se zbog pandemije korona virusa igrati bez publike. "Želim da sve bude u sportskom, pravom duhu. Ne želim da izlazimo sa terena", kazao je Stanojević.

Kapiten Partizana Vladimir Stojković rekao je da Partizan "mora da osvoji" trofej.

"Moji igrači nemaju neki pritisak, i ne treba da ga imaju. Uradili su za ovih dana i previše, vezali smo toliko pobjeda... Ponosan sam kao kapiten. U nekim drugim vremenima, ove pobjede bi sigurno donijele titulu. Šta god da se desi, ja sam krivac i na svoja leđa ću uzeti sve. Ovaj kup moram da donesem, oni nemaju nikakav pritisak, sve je na meni. Moramo da osvojimo kup i to je to", rekao je Stojković.

Bonus video: